Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ Ε9
05-10-2019 16:03:38

Πλησιάζει η ώρα για την πληρωμή της πρώτης δόσης από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ανατρέξουν στο σχετικό εκκαθαριστικό του φόρου προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν κάνει λάθη τα οποία φουσκώνουν τον φόρο που τους αναλογεί. Υπάρχουν λάθη τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα στη συμπλήρωση της δήλωσης ακίνητης περιουσίας Ε9 και τα οποία στοιχίζουν στους ιδιοκτήτες σε φόρο ακινήτων.

Θα δούμε με τη βοήθεια του φοροτεχνικού κ. Γιώργου Χριστόπουλου μερικά παραδείγματα με τα πιο συνηθισμένα λάθη που κοστίζουν στον ΕΝΦΙΑ αυξάνοντας τον οφειλόμενο φόρο.

Τα λάθη

1) Προκειμένου οι φορολογούμενοι να λάβουν τη μείωση 60% στο ποσό του κύριου φόρου για τα ημιτελή κτίσματα που δεν έχουν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενά, πρέπει προηγουμένως να έχουν συμπληρωθεί αθροιστικά και οι ακόλουθες ενδείξεις στο έντυπο Ε9:

Πρέπει στον πίνακα 1 του Ε9, να έχουμε συμπληρώσει οπωσδήποτε και τις τρεις ακόλουθες ενδείξεις:

- Στη στήλη 10 "ειδικών συνθηκών" θα πρέπει να έχουμε αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει "ημιτελές κτίσμα".

- Στη στήλη 30 "αν το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο" θα πρέπει να έχουμε συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν είναι "μη ηλεκτροδοτούμενο" ή την ένδειξη ΝΑΙ εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα.

- Αν συμπληρώσει την ένδειξη "ΝΑΙ", θα πρέπει να αναγράψει και τον αριθμό της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1.

- Στη στήλη 32 "ειδική κατηγορία" του πίνακα 1 θα πρέπει να έχουμε αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι "κενό".

Εφόσον έχουν συμπληρωθεί ορθά οι ανωτέρω ενδείξεις στο έντυπο Ε91,τότε ο κύριος φόρος για τα ακίνητα αυτά θα είναι μειωμένος κατά ποσοστό 60%. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει κάποια ένδειξη μέσω της οποίας να μπορεί να ενημερώνεται άμεσα ο φορολογούμενος ή ο συνάδελφος φοροτεχνικός για το αν έχει υπολογιστεί ή όχι η ανωτέρω μείωση.

2) Αποθήκη σε αγροτεμάχιο που μπορεί να θεωρηθεί κατοικία και να πενταπλασιασθεί ο φόρος:

Πώς μπορεί να γίνει το λάθος;

στον πίνακα 2 "Στοιχεία γηπέδων" του Ε9 πρέπει να προσέξουμε τις τρεις στήλες:

- στήλη 17 "συνολική επιφάνεια κτισμάτων στο αγροτεμάχιο"

- στήλη 17α "Κατοικίες"

- στήλη 17β "αποθήκες γεωργικά κτίσματα"

- στήλη 17γ "επαγγελματικά ειδικά κτίρια"

Έχουμε συμπληρώσει τη στήλη 17 της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων, αλλά δεν έχουμε συμπληρώσει την αντίστοιχη στήλη 17β, που εξηγεί την κατηγορία του ακινήτου ως αποθήκη. Τότε θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία(!) και ο φόρος θα μας έλθει πενταπλάσιος.

3) Ο πατέρας έχει σε ένα ακίνητο την επικαρπία και την ψιλή κυριότητα την έδωσε με γονική παροχή στο παιδί του:

Στήλη 15 "είδος δικαιώματος" γράφουμε:

- Με κωδ. 1 την πλήρη κυριότητα

- Με κωδ. 2 την ψιλή κυριότητα

- Με κωδ. 3 την επικαρπία

Κινδυνεύει να χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦ1Α για πλήρη κυριότητα, επειδή στο Ε9 έγραψε λανθασμένα τον κωδ. 1 αντί τον σωστό κωδ. 3 για την επικαρπία που πράγματι έχει.

4) Έχει κάποιος ένα οικόπεδο μέσα σε βιομηχανική περιοχή:

Στήλη 9 "κατηγορία ακινήτου" αν δεν γράψει τον κωδ. 45 που υποδηλώνει την κατηγορία αυτή, δεν θα έχει την σημαντική μείωση από το φόρο που προβλέπεται.

Επίσης, αν έχει ένα κτίριο γεωργικής χρήσης και δεν γράψει στη στήλη 9 τον κωδ. 51 που υποδηλώνει την κατηγορία αυτή, δεν θα έχει τη σημαντική μείωση από τον φόρο που προβλέπεται.

5) Στήλες 15 και 16 είδος εμπραγμάτου δικαιώματος:

Το είδος εμπράγματου δικαιώματος πρέπει να συμπληρωθεί σωστά. Επίσης όταν έχουμε ψιλή κυριότητα ή επικαρπία πρέπει να γραφτεί υποχρεωτικά στις στήλες 17 ή 21 το έτος γέννησης του επικαρπωτή.

Παράδειγμα έχει κάποιος την ψιλή κυριότητα. Και αντί να τη δηλώσει με κωδικό 2 έγραψε κωδικό 1 που αφορά την πλήρη κυριότητα. Στις στήλες 17 ή 21 δεν έγραψε το έτος γέννησης του επικαρπωτή. Θα χρεωθεί ότι έχει την πλήρη κυριότητα.

6) Στήλες 16 και 20 ποσοστό συνιδιοκτησίας:

Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

7) Στήλη 11 Όροφος:

Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρωθεί όροφος ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

8) Στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου:

Αν δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, για τον συμπληρωματικό φόρο των φυσικών και των νομικών προσώπων, θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

Διόρθωση και νέα εκκαθάριση

Τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για διορθώσεις και εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ

Νέες εκκαθαρίσεις γίνονται μετά από υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, για δύο περιπτώσεις:

α) Αυτόματη και ηλεκτρονική εκκαθάριση από τη Δ.ΗΛΕ.Δ. στις περιπτώσεις που μετά από την τροποποίηση του Ε9 προκύπτει χρεωστική διαφορά στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή μηδενική διαφορά ή πιστωτική μέχρι 300,00 ευρώ.

β) Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η εκκαθάριση ολοκληρώνεται στη ΔΟΥ με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Διευκρίνιση: για την αποδοχή ή μη της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΕΝΦΙΑ πραγματοποιείται έλεγχος των δικαιολογητικών, που αποδεικνύουν τη μείωση του φόρου, για τη διενέργεια του οποίου δεν απαιτείται έκδοση εντολής ελέγχου, από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ.

Στην περίπτωση αποδοχής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΕΝΦΙΑ συντάσσεται έκθεση ελέγχου και εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, η οποία κοινοποιείται στον φορολογούμενο. Προσκόμιση δικαιολογητικών απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες συνολικά ανά έτος προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ από την τελευταία εκδοθείσα δήλωση ΕΝΦΙΑ – πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών στις περιπτώσεις προσθήκης περιουσιακών στοιχείων. (ΠΟΛ.1011/14.1.2015).

Όχι πρόστιμα στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα των διαδικαστικών παραβάσεων του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, οι οποίες υποβάλλονται από την 25η Απριλίου 2019 και αφορούν τα έτη 2014 και επόμενα, μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Σημ. Η ολοκλήρωση της ανάρτησης προκύπτει από Διαπιστωτική Πράξη του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. "Ελληνικό Κτηματολόγιο", η οποία κοινοποιείται προς τον υπουργό Οικονομικών.

Διευκρίνιση: αρχική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) θεωρείται η δήλωση, η οποία υποβάλλεται για πρώτη φορά και εισάγει ακίνητα ή δικαιώματα επί αυτών από τον υπόχρεο φορολογούμενο. Κάθε επόμενη δήλωση, η οποία προσθέτει, αφαιρεί ή μεταβάλλει ακίνητα ή δικαιώματα επί αυτών θεωρείται τροποποιητική δήλωση Ε9.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο 2020.


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website