Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟ Α’ ΕΞΑΜ. 2017
26-08-2017 15:34:53

Οι πτωτικές τάσεις στις τιμές των ακινήτων το 2017 εκτιμάται ότι θα συγκρατηθούν, όπως προβλέπει η ΔΑΝΟΣ στην τελευταία της Εκθεση*. Υπάρχει σαφής ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης ακινήτων, που εμποδίζει ακόμη την σταθεροποίηση των τιμών της αγοράς και την ενίσχυση των αγοραπωλησιών.
Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων εξαρτάται από την άμβλυνση της οικονομικής αστάθειας λόγω της κρίσης της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης, καθώς και τη βελτίωση προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλλουν η επανεκκίνηση της χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, αλλά και η διαμόρφωση ενός σταθερού πολεοδομικού και φορολογικού πλαισίου.
Το 2017 συνεχίστηκε το κακό κλίμα στην αγορά με την έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, τη φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την αστάθεια του φορολογικού πλαισίου. Εντούτοις η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ενίσχυσε τις προσδοκίες για μελλοντική ανάκαμψη και σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων.
Η φημολογούμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από το 2017 ή 2018 καθώς και η μελλοντική αντικατάστασή τους από ένα νέο σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας βάσει των εμπορικών τιμών, αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάκαμψη της αγοράς και τη δίκαιη φορολόγηση κάθε ακινήτου.

Οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων στο Ηράκλειο καταγράφηκαν από τα μέσα του 2014, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών και επανήλθαν το α’ εξάμηνο του 2017. Στην αγορά των κατοικιών, η μείωση των τιμών συνεχίστηκε, αν και με πιο συγκρατημένους ρυθμούς, εντούτοις δεν υπάρχει σαφής εικόνα επειδή ο αριθμός των συναλλαγών ήταν εξαιρετικά περιορισμένος.
Η υποχώρηση των τιμών κατοικίας την περίοδο της κρίσης ήταν σωρευτικά εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα έναντι των άλλων μεγάλων πόλεων και των λοιπών περιοχών, καθώς και για τα παλαιότερα και τα μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή της τρέχουσας κρίσης, δηλ. τα έτη 2008-17 η συνολική υποχώρηση των τιμών των κατοικίας έφθασε σε ονομαστικούς όρους το 41,5%.*
Στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στη διάρκεια του 2014 ανακόπηκε κατά το 2015, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας με ‘πάγωμα’ των σχετικών επενδύσεων. Φέτος η αγορά των γραφείων στην Κρήτη παρέμεινε σταθερή το 1ο εξάμηνο του 2017, ενώ σε σχέση με το 2014, η αγορά κινήθηκε πτωτικά σε ποσοστό περίπου 5-10%. Παρόλο το γεγονός ότι οι ζητούμενες τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, η πτωτική διαπραγμάτευση εξακολουθεί να είναι έντονη και καταλήγει συνήθως σε απομειώσεις τουλάχιστον 10-15%. Οι αποδόσεις επαγγελματικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών κινούνται ακόμα σε χαμηλά σχετικά επίπεδα για πιθανούς επενδυτές λόγω της περιορισμένης σχετικά προσφοράς ακινήτων εισοδήματος.*
Στον τομεά των τουριστικών ακινήτων υπήρξε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω ενίσχυσης εν γένει του τουρισμού και των αφίξεων ξένων το 2017. Παρόλα αυτά η έλλειψη υψηλής ποιότητας τουριστικού προιόντος περιόρισε τη ζήτηση και ανάπτυξη των σχετικών επενδύσεων σε τοποθεσίες αμιγούς τουριστικής ανάπτυξης. Όσον αφορά στον τομέα της εξοχικής κατοικίας, καταγράφονται επενδυτικές ευκαιρίες, δεδομένης της μεγάλης πτώσης των τιμών κατοικιών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ο αριθμός των απούλητων εξοχικών κατοικιών στην Κρήτη υπολογίζεται σε 5.000 περίπου, αριθμός που έχει παραμείνει σχεδόν σταθερός την τελευταία πενταετία, λόγω της παύσης της οικοδομικής δραστηριότητας και του περιορισμένου ενδιαφέροντος από ξένους ή εγχώριους επενδυτές. Ταυτόχρονα, οι τιμές πώλησης έχουν μειωθεί σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με τις προ κρίσης εποχές.*
Τέλος, για αξιοποίηση μεγάλων ακινήτων παρουσιάζεται ενδιαφέρον από επενδυτικά κεφάλαια και διεθνή σήματα (brands), αλλά και εγχώριους και διεθνείς τουριστικούς παράγοντες, για την είσοδό τους στην ελληνική αγορά, τη βελτίωση των υποδομών και την προσέλκυση περισσότερων τουριστών και υψηλότερου εισοδηματικού προφίλ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως σε υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες (μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους) και μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις στη βόρεια πλευρά του νησιού, κυρίως στις περιοχές Λασιθίου και Ηρακλείου.*
*ΠΗΓΕΣ: ‘ΔΑΝΟΣ – Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, Α ΕΞΑΜ. 2017’,
‘ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤτΕ’
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ – Ηλεκτρονικός Μηχανικός - ΜΒΑ


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website