Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΘΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΑΝΙΚΗΤΑ
07-05-2016 11:05:32

Στη ριζική αναμόρφωση του σχεδίου νόμου για τα εγκαταλειμμένα, κενά και αγνώστων ιδιοκτητών κτίρια προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προωθεί αλλαγές στη νομοθετική πρόταση που είχε παρουσιαστεί στις 28.11.2014 επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠαΣοΚ, καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες διατηρητέων και άλλους φορείς, οι οποίοι είχαν καταγγείλει τις προωθούμενες ρυθμίσεις ως αντισυνταγματικές.

Η πρόταση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη είχε στηριχθεί σε μελέτη ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σύμφωνα με αυτή θα μπορούσαν οι δήμοι, αλλά και φορείς της ιδιωτικής οικονομίας (π.χ. τράπεζες, επενδυτικοί οργανισμοί κ.ά.) να αποκτήσουν τη διαχείριση ή ακόμη και την κυριότητα κενών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων με αναγκαστική εξαγορά κτιρίων που ανήκουν σε ιδιώτες ή ακόμη και στο Δημόσιο. Μάλιστα, στη διαδικασία που πρότεινε τότε το σχέδιο μπορούσαν να υπαχθούν ακίνητα τα οποία δεν είχαν κατοικηθεί για μία πενταετία και δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι επρόκειτο σύντομα να χρησιμοποιηθούν.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κυρία Ρένα Κλαμπατσέα βρίσκεται σε διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και τους ενδιαφερόμενους φορείς πριν παρουσιάσει το τελικό κείμενο ενός σχεδίου νόμου που θα αφορά τη διαχείριση και αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων και κενών κτιρίων.

Ήδη η αρμόδια επιτροπή επανεξέτασης του νομοσχεδίου έχει συνεδριάσει τρεις φορές (15 Μαρτίου, 30 Μαρτίου και 14 Απριλίου) ενώ η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τη Μεγάλη Δευτέρα προκειμένου να ξεκινήσει η σύνταξη του νέου κειμένου.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που απέστειλε στα μέλη του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων (τη Δευτέρα), η Επιτροπή έχει καταλήξει σε ένα πρώτο πόρισμα. Σύμφωνα με αυτό, «ουδεμία μεταβίβαση της χρήσης ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος σε δήμο ή σε άλλο φορέα θα γίνει χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη ή των συνιδιοκτητών και χωρίς εύλογο και εκ των προτέρων συμφωνημένο αντάλλαγμα».

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, οτιδήποτε άλλο προέβλεπε το νομοσχέδιο που είχε παρουσιαστεί το 2014, «αναγνωρίστηκε επιτέλους από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου (γεν. γραμματέα κ. Ρένα Κλαμπατσέα) ότι συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 17 του Συντάγματος για την προστασία της ιδιοκτησίας, αλλά και του άρθρου 1 του πρώτου πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων έθεσε επίσης στην Επιτροπή διάφορα άλλα ζητήματα που αφορούν χρονίζουσες εκκρεμείς θεσμικές υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στα διατηρητέα κτίρια και μνημεία της χώρας και τους ιδιοκτήτες τους, όπως:

* Προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την πάταξη της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, τη δημιουργία ενιαίου φορέα προστασίας, τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων, την ένταξη των διατηρητέων στον νέο αναπτυξιακό νόμο κ.λπ.

* Ένταξη των διατηρητέων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-20 ή άλλο ειδικό κοινοτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

* Εξειδίκευση και εφαρμογή άρθρων του Ν. 2039/1992 με τον οποίο επικυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (γνωστή ως Σύμβαση της Γρανάδας).

* Έκδοση του ΠΔ που προβλέπεται στο άρθρο 48 του Ν. 3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παράλληλα, την ερχόμενη Πέμπτη τα μέλη του Συλλόγου θα συναντηθούν με τον γενικό γραμματέα ΕΣΠΑ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Κορκολή προκειμένου να του υποβάλουν μια αναλυτική πρόταση για την ένταξη των διατηρητέων κτιρίων και μνημείων της χώρας που ανήκουν σε ιδιώτες (πολίτες και φορείς ΝΠΙΔ και ΔΔ) στο νέο ΕΣΠΑ 2014-20 ή άλλο ειδικό κοινοτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Επιπλέον θα ζητήσουν να προβλεφθεί ειδικό άρθρο ή παράγραφος σχετικά με τα διατηρητέα στον προωθούμενο νέο αναπτυξιακό Νόμο.


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website