Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
ΠΩΣ ΚΥΜΑΝΘΗΚΕ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ 2015
23-03-2016 10:53:38

Οι πτωτικές τάσεις στις τιμές των ακινήτων το 2015 εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και φέτος, όπως προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία της έκθεση*. Υπάρχει σαφής ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης ακινήτων, που εμποδίζει την σταθεροποίηση της αγοράς.
Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων εξαρτάται από την άμβλυνση της οικονομικής αστάθειας λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, την ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τη βελτίωση προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλλουν η επανεκκίνηση της χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, αλλά και η διαμόρφωση ενός σταθερού πολεοδομικού και φορολογικού πλαισίου.
Το 2015 συνεχίστηκε το κακό κλίμα στην αγορά με την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) , την έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, τη φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την αστάθεια του φορολογικού πλαισίου .
Η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από το 2015 καθώς και η μελλοντική αντικατάστασή τους από ένα νέο σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας βάσει των εμπορικών τιμών, αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάκαμψη της αγοράς και τη δίκαιη φορολόγηση κάθε ακινήτου.

Οι εμπορικές αξίες, οι τιμές και τα μισθώματα τόσο των κατοικιών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων μειώθηκαν, αν και σε ηπιότερο βαθμό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων που καταγράφηκαν από τα μέσα του 2014 και σχεδόν έως το α’ τρίμηνο του 2015, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών, δεν είχαν συνέχεια. Στην αγορά των κατοικιών, η μείωση των τιμών συνεχίστηκε και το 2015, αν και με πιο συγκρατημένους ρυθμούς, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών ήταν εξαιρετικά περιορισμένος. Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν το 2015 με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,1%, έναντι 7,5% το 2014 και 10,9% το 2013.
Η υποχώρηση των τιμών την περίοδο 2008-2015 ήταν σωρευτικά εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα έναντι των άλλων μεγάλων πόλεων και των λοιπών περιοχών, καθώς και για τα παλαιότερα και τα μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή της τρέχουσας κρίσης, δηλ.από το 2008, έως και το δ’ τρίμηνο του 2015, η συνολική υποχώρηση των τιμών των διαμερισμάτων έφθασε σε ονομαστικούς όρους το 41,2%.
Στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στη διάρκεια του 2014 ανακόπηκε κατά το 2015, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας με ‘πάγωμα’ των σχετικών επενδύσεων. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία κατά το α’ εξάμηνο του 2015 οι ονομαστικές τιμές γραφείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ οι αντίστοιχες τιμές καταστημάτων παρουσίασαν μείωση 4,4% για το σύνολο της χώρας.

Συνολικά από το 2010 έως και το 2015, οι ονομαστικές τιμές των γραφείων υποχώρησαν κατά 30,6%. Η αντίστοιχη σωρευτική μείωση των τιμών καταστημάτων ανήλθε σε 30,4%. Παράλληλα, οι πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των ενοικίων συνεχίστηκαν σε όλους σχεδόν τους τομείς, με μοναδική εξαίρεση ίσως τα επενδυτικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών σε εμπορικά-τουριστικά σημεία (γραφεία και καταστήματα).
Στον τομεά των τουριστικών ακινήτων υπήρξε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω ενίσχυσης εν γένει του τουρισμού το 2014-15. Παρόλα αυτά η έλλειψη υψηλής ποιότητας τουριστικού προιόντος περιόρισε τη ζήτηση και ανάπτυξη των σχετικών επενδύσεων σε τοποθεσίες αμιγούς τουριστικής ανάπτυξης το 2015.
ΠΗΓΗ: ‘Εκθεση του Διοικητή της ΤτΕ για το 2015’
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ – Ηλεκτρονικός Μηχανικός - ΜΒΑ


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website