Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΞ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΑ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
01-11-2014 09:39:23

Αυτό που ενδιαφέρει πάρα πολλούς ιδιοκτήτες εξ' αδιανεμήτου οικοπέδων, σε συγκεκριμένο τμήμα των οποίων έχουν κτίσει αυθαίρετη οικοδομή, είναι το πώς θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν ή να νομιμοποιήσουν την οικοδομή τους και να έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το οικόπεδο με την οικοδομή, είτε στα παιδιά τους, είτε να έχουν τη δυνατότητα να τα πουλήσουν.

Το 95% των ιδιοκτητών αυθαιρέτων οικοδομών, που θα θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή, αποβλέπουν στο να έχουν τις πιο πάνω δυνατότητες. Δηλαδή να το μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ή να το πουλήσουν. Το κράτος προκειμένου να διευκολύνει την τακτοποίηση αυθαιρέτων έχει επιτρέψει να γίνει η δήλωση τακτοποίησης ή νομιμοποίησης, αν γίνει προσύμφωνο μεταξύ όλων των συνιδιοκτητών του εξ' αδιαιρέτου ακινήτου για σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας ή για διανομή των οικοπέδων. Όμως η σύνταξη του προσυμφώνου εξασφαλίζει μόνο το δικαίωμα της ένταξης στο νόμο, που σημαίνει και την είσπραξη από το δημόσιο των ποσών που απαιτούνται χωρίς να εξασφαλίζει και τη δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτου. Το όφελος που έχει ιδιοκτήτης είναι ότι δεν θα του επιβληθεί στο μέλλον πρόστιμο αυθαιρέτου, δεν κινδυνεύει με κατεδάφιση η οικοδομή του και έχει τη δυνατότητα να κάνει σύνδεση με ρεύμα και νερό αν δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα. Για να μπορέσει όμως να μεταβιβάσει το οικόπεδο με την οικοδομή, θα πρέπει όλοι οι συνιδιοκτήτες του εξ' αδιαιρέτου οικοπέδου, να υπαχθούν στη ρύθμιση αυθαιρέτων, να τακτοποιήσουν τις αυθαίρετες οικοδομές τους (οτιδήποτε έχει κατασκευαστεί μέσα στο εξ' αδιαιρέτου οικόπεδο), που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα και τη θέληση να υπαχθούν στη ρύθμιση. Εκτός από αυτό θα πρέπει στη συνέχεια να γίνει οριστικό συμβόλαιο σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας ή αυτούσιας διανομής του εξ' αδιαιρέτου οικοπέδου, πράγμα που σημαίνει, ότι θα πρέπει ταυτόχρονα όλοι ανεξαιρέτως οι συνιδιοκτήτες του οικοπέδου, να πληρώσουν επιπλέον των προστίμων τακτοποίησης ή νομιμοποίησης και τους φόρους διανομής, τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταγραφής του συμβολαίου. Οι πιο πάνω προϋποθέσεις είναι δύσκολο έως απίθανο να συμβούν και μάλιστα σε περίοδο κρίσης.

Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να ψάξει ο κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου αν μπορεί να ανεξαρτητοποιήσει μόνος του το τμήμα του οικοπέδου στο οποίο έχει κτίσει την οικοδομή, ώστε να μπορεί να μεταβιβάσει το αυτοτελές πλέον οικόπεδο του με την οικοδομή, χωρίς να εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα και τη διάθεση, των υπολοίπων συνιδιοκτητών του εξ αδιαιρέτου οικοπέδου.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις μπορεί ο καθένας ιδιοκτήτης να κινηθεί χωριστά από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες και να ανεξαρτητοποιήσει το οικόπεδό του, που σημαίνει και επιπλέον πληρωμή φόρου χρησικτησίας 3%. Εμείς ως Ένωση Ιδιοκτήτων Ακινήτων του Νομού Ηρακλείου έχουμε υποβάλει αίτημα στα αρμόδια υπουργεία και ζητάμε αυτοί που ανεξαρτητοποιούν τα οικόπεδά τους να μην πληρώνουν φόρο χρησικτησίας εφόσον τακτοποιούν τα ακίνητα τους και εισπράττει το δημόσιο τα ποσά που αναλογούν για την τακτοποίηση. Θεωρώ πολύ σημαντικό οι ιδιοκτήτες εξ' αδιαιρέτου οικοπέδων που έχουν κτίσει αυθαίρετα, να ερευνούν τη δυνατότητα, το τμήμα του εξ αδιαιρέτου οικοπέδου μέσα στο οποίο έχει κτιστεί η αυθαίρετη οικοδομή αν μπορεί να γίνει αυτοτελές και να ανεξαρτητοποιηθεί.
Κώστας Αράπογλου
Δικηγόρος
Πρόεδρος ΕΝΙΔΑΝΗ
Αντιπρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ

Το πιο πάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου στις 30-10-2014


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website