Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΟ 2014
19-05-2014 11:32:22

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CBRE, οι τιμές των ενοικίων γραφείων στην Αθήνα κατά το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 22 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση ή 264 ευρώ/τ.μ. ετησίως, παραμένοντας αμετάβλητες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Σταθεροποίηση κατέγραψαν για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης οι τιμές των ενοικίων γραφείων και καταστημάτων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Σύμφωνα με στοιχεία της CBRE, στο πλαίσιο σχετικής πανευρωπαϊκής έρευνας, τα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη εμφάνισαν σταθεροποιητικές τάσεις, παραμένοντας αμετάβλητα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για μία ακόμα ένδειξη ότι η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων οδεύει προς σταθεροποίηση, κάτι που προκύπτει και αναφορικά με τις αξίες.

Πού κινούνται τα ενοίκια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CBRE, οι τιμές των ενοικίων γραφείων στην Αθήνα κατά το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 22 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση ή 264 ευρώ/τ.μ. ετησίως, παραμένοντας αμετάβλητες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Σημειωτέον ότι οι τιμές αυτές αφορούν τα ακριβότερα γραφεία της πρωτεύουσας στις ακριβότερες τοποθεσίες. Πάντως, σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι τιμές των ενοικίων στην πρωτεύουσα είναι μειωμένες κατά 4,35%. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, τα ενοίκια των γραφείων διαμορφώνονται σε 10,5 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως (126 ευρώ/τ.μ. σε ετήσια βάση), παραμένοντας σταθερά, τόσο σε επίπεδο τριμήνου όσο και σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα, η CBRE καταγράφει τιμές ενοικίων της τάξεως των 200 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως (1.128 ευρώ/τ.μ. ετησίως), σταθερές σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, τα ενοίκια των καταστημάτων καταγράφουν πτώση της τάξεως του 13,04%. Ως εκ τούτου, φαίνεται πως πλέον η αγορά ολοκληρώνει τον καθοδικό της κύκλο, τάση που αναμένεται να επιβεβαιωθεί τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και όσον αφορά τις αποδόσεις των επαγγελματικών ακινήτων, που στην περίπτωση της Αθήνας, σημειώνουν πτώση της τάξεως των 25 μονάδων βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η πτώση αυτή αφορά τόσο τα κτίρια γραφείων, όσο και τα εμπορικά καταστήματα και πρόκειται για ένα σαφές δείγμα της ανάκαμψης της ζήτησης, η οποία έχει πλέον περιορίσει την πτώση των τιμών.

Σύμφωνα με την ανάλυση της CBRE, ανάλογη εικόνα καταγράφεται και σε άλλες αγορές της Νότιας Ευρώπης, όπως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, αλλά και στην Ιρλανδία. Ειδικότερα, οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης στα κτίρια γραφείων της Λισσαβώνας και του Δουβλίνου, ενώ η αντίστοιχη πτώση σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη διαμορφώθηκε σε 25 μονάδες βάσης. Οσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα, πλην της Αθήνας, μείωση κατά 25 μονάδες βάσης σημείωσαν και οι αποδόσεις στα αντίστοιχα ακίνητα της Βαρκελώνης, του Δουβλίνου και της Λισσαβώνας.

Βελτίωση εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλάδου ερευνών της CBRE για τη γεωγραφική ζώνη ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) κ. Ρίτσαντ Χόλμπερτον, «η επενδυτική εμπιστοσύνη ενισχύεται στις εν λόγω αγορές, καθώς καιροσκόποι επενδυτές από το εξωτερικό είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν επενδυτικές ευκαιρίες σε περιοχές εκτός από τους παραδοσιακούς προορισμούς, που χαρακτηρίζονται επενδυτικά καταφύγια». Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον υπάρχει έντονη ζήτηση για ακίνητα σε περιοχές που δεν βρίσκονταν καν στον επενδυτικό χάρτη πριν από μόλις 12 μήνες.
Συνολικά, στην αγορά γραφείων της πρωτεύουσας, η ζήτηση παραμένει χαμηλή, την ίδια στιγμή που η προσφορά συνεχώς αυξάνεται, όχι λόγω της ανάπτυξης νέων γραφείων, αλλά λόγω της συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που έχει ως αποτέλεσμα την εκκένωση σημαντικών επιφανειών γραφείων.


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website