Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ
06-02-2014 20:03:34

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη

τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη Αθήνα, 31.1.2014ΘΕΜΑ: Απλοποίηση της «Φορολογίας Υπεραξίας» κατά την πώληση ακινήτωνΑξιότιμοι κύριοιΕπί της διεξαγόμενης στο Υπουργείο σας συζήτησης για τον τρόπο εφαρμογής του «φόρου υπεραξίας», από την οποία κακώς αποκλειστήκαμε, παρότι αυτό αφορά άμεσα τα μέλη μας σε όλη τη χώρα, θα θέλαμε να σας προτείνουμε τα εξής:

Με το άρθρο 41 του Ν. 4172/2013 επαναφέρατε στην ουσία το φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος (του νόμου Αλογοσκούφη), ο οποίος κατέρρευσε και αποσύρθηκε εσπευσμένα μετά από λίγους μήνες, λόγω της τεράστιας ζημιάς που επέφερε στην οικονομία και τα ίδια τα δημόσια έσοδα.

Η σημερινή ρύθμιση πάσχει ανίατα στον περίπλοκο και αβέβαιο τρόπο υπολογισμού της αξίας κτήσης των ακινήτων, και ιδιαίτερα των εκ παλαιάς κληρονομιάς, ιδιοκατασκευής ή αντιπαροχής προερχομένων, και δημιουργεί τεράστια δυσκολία στον υπολογισμό του φόρου. Όλα αυτά θα οδηγήσουν νομοτελειακά και αυτή τη ρύθμιση σε κατάρρευση, αφού ισοπεδώσει ότι απέμεινε από την «κτηματαγορά» της χώρας μας! Ανατριχίλα, άλλωστε, προκαλεί στους φορολογουμένους η αναφορά και μόνον σε χρήση «συγκριτικών στοιχείων» των Δ.Ο.Υ. για τον προσδιορισμό της αξίας κτήσης!

Παρότι σήμερα είναι αδιανόητο να αναζητεί κανείς «υπεραξία» στους «καταματωμένους» πωλητές ακινήτων, που ξεπουλάνε για να ζήσουν και να ξεχρεώσουν φόρους και χαράτσια, και προκειμένου να ξεπεραστούν με μια κίνηση όλα τα αξεπέραστα προβλήματα της εφαρμογής της ισχύουσας διάταξης, και να μην υπάρξει απώλεια εσόδων του δημοσίου, προτείνουμε να απλοποιήσετε τη διαδικασία υπολογισμού του φόρου αυτού, υπολογίζοντας το φόρο όχι επί της διαφοράς, αλλά επί του πραγματικού (αναγραφομένου στο συμβόλαιο) τιμήματος της πώλησης, ως εξής:

* με συντελεστή 3% (όσο δηλαδή και ο ΦΜΑ) για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν από την 1.1.2007 και μετά, δηλαδή από την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, και

* με συντελεστή 5% για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν οποτεδήποτε προγενέστερα.

Με τον τρόπο αυτό καθίσταται σαφής και ευχερέστατος ο άμεσος υπολογισμός του φόρου, ο οποίος θα μπορεί να καταβάλλεται και προ της σύνταξης της συμβολαιογραφικής πράξης.

Επίσης, επειδή η φορολόγηση του πωλητή πρέπει να έχει ως στόχο της τη «σπέκουλα» στα ακίνητα, ζητούμε να εξαιρεθούν από το φόρο αυτό:

1.Οι μεταβιβάσεις ακινήτων που διακρατήθηκαν πάνω από 15 έτη, δεδομένου ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, υπάρχει τέτοια εξαίρεση στη δεκαετία.

2.Οι συμβάσεις ανταλλαγής και διανομής ακινήτων, διότι δεν υπάρχει «υπεραξία».

3.Οι μεταβιβάσεις από οικοπεδούχους ακινήτων που αποτελούν εργολαβικό αντάλλαγμα, διότι ο οικοπεδούχος στην πραγματικότητα δεν εισπράττει κανένα τίμημα και άρα ούτε «υπεραξία».

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία

Ο Πρόεδρος Η Γενική ΓραμματεύςΣτράτος Ι. Παραδιάς Αιμιλία Δ. Βαδόκα


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website