Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
13-08-2012 19:30:24

Όλο και πιο απαισιόδοξα είναι τα στοιχεία της Πολεοδομίας Ηρακλείου, σε σχέση με την εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του πρώτου εξαμήνου μειώθηκε σε ποσοστό 21,5% ο αριθμός των αδειών που κατατέθηκαν στην υπηρεσία

Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκύπτει επίσης ότι από τις άδειες που κατατέθηκαν υπάρχει μια μείωση της τάξεως του 7,4% στον αριθμό των αδειών που τελικά εκδόθηκαν.

Τι δείχνουν οι μερτρήσεις

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Πολεοδομίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 εκδόθηκαν 226 άδειες και το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς 242. Ακόμα παλαιότερα και συγκεκριμένα το 2010 είχαν εκδοθεί 258 και το 2009 238 άδειες. Ωστόσο τις δύο αυτές χρονιές (2009-2010) δεν είναι συγκρίσιμα τα στοιχεία της Πολεοδομίας, καθώς αφορούν στα στενά όρια του Δήμου Ηρακλείου, προ “Καλλικράτη” (πριν δηλαδή γίνουν οι συνενώσεις με τους πρώην Δήμους Παλιανής, Τεμένους Γοργολαΐνι) και πριν γίνει η ενσωμάτωση με το πολεοδομικό της Νομαρχίας. Αλλά ακόμα και έτσι να τα αξιολογήσει κανείς, διαπιστώνει τη δραματική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού η αύξηση των γεωγραφικών ορίων του Ηρακλείου, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει απογειώσει την έκδοση αδειών…

Επίσης όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Μ.Βασιλάκης, ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από τα στοιχεία της υπηρεσίας είναι ότι ιδιοκτήτες και μηχανικοί έσπευσαν να καταθέσουν αιτήσεις για την έκδοση αδειών με τον παλιό, γνώριμο σε αυτούς, τρόπο έκδοσης αδειών. Έτσι 233 από τις αιτήσεις έκδοσης αδειών του Α’ εξαμήνου του 2012 κατατέθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο για να εκδοθούν οι άδειες με το παλιό καθεστώς και μόνο 65 κατατέθηκαν το δεύτερο τρίμηνο μετά την ισχύ των νέων διατάξεων.

Επίσης τον Ιανουάριο του 2012 εκδόθηκαν 42 άδειες, όσες περίπου και τους επόμενους μήνες. Αυτό δείχνει ότι η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου, που είχε μετακομίσει στο ανακαινισμένο κτήριο της Πλατείας Δασκαλογιάννη, μπήκε χωρίς καθυστέρηση σε κανονικούς ρυθμούς, και άρα δεν υπήρχε “νεκρός χρόνος” στη διαδικασία της έκδοσης αδειών.

Όσον αφορά στις εισερχόμενες αιτήσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών, το 1ο 6μηνο του 2012 ήταν 298 , το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 380, όπως επίσης το 2010 έφτασε τις 247 και ακόμα παλαιότερα το 2009 ήταν 242. Τα νούμερα αυτά αποτυπώνουν χαρακτηριστικά την πρωτοφανή μείωση που υπάρχει στις αιτήσεις που κατατέθηκαν αφού μόνο από τα στοιχεία του 1ου 6μηνου των δύο τελευταίων χρόνων φαίνεται ότι κατατέθηκαν 82 λιγότεροι φάκελοι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις αιτήσεις οικοδομικών αδειών που κατατίθενται, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που δεν φτάνουν να εκδοθούν, επειδή οι πολίτες οι οποίοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους για να οικοδομήσουν, δεν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τέλους γεγονός που εκτιμάται ως απόρροια της οικονομικής κρίσης.

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος επί των πολεοδομικών αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλάκης, η κάμψη αυτή αποτυπώνει ασφαλώς την οικονομική κρίση που έχει επιφέρει σημαντική καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία επηρεάζει με την μορφή ντόμινο δεκάδες άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Ο ίδιος σημειώνει ότι ευθύνη του δήμου είναι να προχωρήσει με ταχύτερες διαδικασίες την επέκταση των σχεδίων πόλης που εκτιμάται ότι θα δώσουν ανάσα στην οικοδομική δραστηριότητα, που ασφαλώς θα ήταν σε καλύτερη τύχη εάν είχαν ολοκληρωθεί οι πολεοδομικές μελέτες που εκκρεμούν.


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website