Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
ΠΑΓΙΔΕΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΝ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΟ
08-10-2011 15:38:40

«Τα μάτια τους δεκατέσσερα» θα πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, προκειμένου να αποφύγουν τις παγίδες της νέας ρύθμισης για την τακτοποίηση των ακινήτων τους, ώστε να μην βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να πληρώσουν και τελικά να μην μπορούν να τα μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους.

Ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών ακινήτων νομού Ηρακλείου δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, με δηλώσεις του στην «Π», «χτυπάει καμπανάκι» σε όλους τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ξεκαθαρίζοντας ότι πριν μπουν στη διαδικασία να πληρώσουν για να ενταχθούν στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, θα πρέπει να έχουν διασφαλίσει ότι το οικόπεδο πάνω στο οποίο έχει κατασκευαστεί το ακίνητο τους δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν είναιεντός σχεδίου πρεπει να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, δεν πρέπει να είναι εξ’ αδιαιρέτου για να μπορεί να μεταβιβαστεί και πρέπει να είναι σωστά καταχωρημένο στο Κτηματολόγιο όπου υπάρχει Κτηματολόγιο.

Εάν εμπίπτουν σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμα και αν ενταχθούν στη ρύθμιση των αυθαιρέτων δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν με κανένα τρόπο το ακίνητο τους.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα εκτός σχεδίου οικόπεδα εάν είναι αυτοτελή μπορούν να μεταβιβαστούν αν έχουν πρόσοψη σε δρόμο προυφιστάμενο του 1923.
Όπως ο ίδιος εξηγεί, με την περίφημη ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων η πολιτεία παρέχει στους πολίτες τρεις βασικές διευκολύνσεις. Η πρώτη είναι καθαρά οικονομική, και αφορά στην απαλλαγή των ιδιοκτητών αυθαιρέτων από τα πρόστιμα που χρεώνονται, αφού ο κάτοχος του ακινήτου πληρώνει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

Η δεύτερη αφορά στο γεγονός ότι τα ακίνητα που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, γλιτώνουν από την κατεδάφιση και η τρίτη είναι ότι δίδεται στους ιδιοκτήτες τους η δυνατότητα μεταβίβασης.

Για να μην στερηθούν την τρίτη αυτή παροχή οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, αν αποβλέπουν σ' αυτή, πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης τους στη ρύθμιση τακτοποίησης του ακινήτου τους, θα πρέπει να «τσεκάρουν» την αρτιότητα του οικοπέδου τους και να συμβουλευτούν δικηγόρο μηχανικό και συμβολαιογράφο αν μπορεί να μεταβιβαστεί.

Εάν το ακίνητο τους βρίσκεται σε μη μεταβιβάσιμο οικόπεδο, και οι ιδιοκτήτες το εντάξουν στη ρύθμιση, θα μπορούν να απολαύσουν μόνο τις δύο από τις τρεις παροχές δηλαδή της μη κατεδάφισης και της απαλλαγής από το πρόστιμο διατήρησης.

Από εκεί και πέρα, όπως λέει, δεν θα μπορούν να το πουλήσουν ή να το μεταφέρουν στα παιδιά τους, ή να το κάνουν δωρεά ή να κάνουν διανομή ή ανταλλαγή.

Το ίδιο πρόβλημα θα έχουν και όλα τα εξ’αδιαιρέτου ακίνητα, για τα οποία η νέα ρύθμιση των αυθαιρέτων δεν δίνει λύση, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους στα παιδιά τους ή να τα πουλήσουν.

Είναι σημαντικό τονίζει ο κ.Αράπογλου, οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου πόλης ακινήτων να έχουν την πλήρη εικόνα σε σχέση με τους όρους και τις προϋποθέσεις ρύθμισης των αυθαιρέτων, ώστε να γνωρίζουν και τις ωφέλειες που θα έχουν, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΛΙΛΙΑΝ ΔΑΦΕΡΜΑΚΗ (Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου 7-10-2011)


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website