Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ
17-02-2011 18:54:19

Η εγκύκλιος του Υπουργείου προσκολλάται στο γράμμα των προισχυσασών διατάξεων περί δημοτικών τελών, παραβιάζοντας σαφέστατα την αρχή της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών στο Κράτος αλλά και στην πολιτική του ηγεσία, η οποία διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους τους πολίτες ότι όσοι δηλώσουν αλλαγή χρήσης χώρων δεν θα έχουν γενικά καμιά άλλη παράπλευρη συνέπεια.
Η νομοθεσία για τα δημοτικά τέλη δεν προέβλεπε τον συνυπολογισμό των ημιυπαίθριων χώρων στον υπολογισμό των δημοτικών τελών και του ΤΑΠ, γι΄αυτό και οι πολίτες, κατά την αρχική ρευματοδότηση των κατοικιών τους, ορθά δήλωναν στους ΟΤΑ αποκλειστικά το κυρίως εμβαδόν τους, όπως αναφέρεται στον νόμιμο τίτλο τους. Κατά τη δεκαετία του ‘90, όταν άρχισε το συστηματικό κλείσιμο των ημιυπαίθριων, πολλοί ΟΤΑ και σε διαφορετικό χρόνο ο καθένας (ο Δήμος Αθηναίων ήδη από το 1987), έλαβαν αποφάσεις για συνυπολογισμό των εμβαδών τους στα δημοτικά τέλη. Έτσι σήμερα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε δήμους που δεν τα συνυπολόγιζαν, χωρίς καμιά ευθύνη των πολιτών, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών προς του ΟΤΑ, αντιμετωπίζουν τους εξής κινδύνους, τους οποίους ουδείς μπήκε στον κόπο να τους εξηγήσει πριν από την υποβολή των δηλώσεων αλλαγής χρήσης:

1. Αναδρομική επιβολή ΤΑΠ και Δημοτικού Φόρου από τον Απρίλιο 2010.
2. Αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επί της διαφοράς του εμβαδού, μέχρι και μια πενταετία (νόμιμος χρόνος παραγραφής των δημοτικών τελών).
3. Επιβολή διαφορών τέλους και προστίμων από την αλλαγή της κύριας χρήσης των χώρων σε άλλη κύρια χρήση (!) (π.χ. από κατοικία σε επαγγελματικό χώρο) με τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι δήθεν οι συγκεκριμένες αλλαγές χρήσης δεν υπάγονται στις διατάξεις του ν. 3843/2010! Η αποστροφή αυτή της εγκυκλίου αποτελεί διαστρέβλωση της έννοιας του νόμου ο οποίος ουδεμία τέτοια διάκριση κάνει, σε βάρος των πολιτών, καθόσον ο νόμος ξεκάθαρα ορίζει ότι «Επιτρέπεται μετά την καταβολή ειδικού προστίμου η διατήρηση για σαράντα (40) χρόνια ημιυπαίθριων χώρων, καθώς και χώρων που βρίσκονται στο υπόγειο, ισόγειο ή άλλη στάθμη του κτιρίου, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο βάσει της οικοδομικής του άδειας, η οποία εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε έως 2.7.2009, και έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης»!

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου αυτής, την οποία είμαστε βέβαιοι ότι, ούτως ή άλλως, ουδεμία δημοτική αρχή της χώρας που σέβεται στοιχειωδώς τους δημότες της, πρόκειται να εφαρμόσει με αναδρομική ισχύ. Παράλληλα τονίζει ότι ουδείς ενδιαφερόμενος πολίτης που υπέβαλε ή σκοπεύει να υποβάλλει δήλωση αλλαγής χρήσης ημιυπαίθριου, έχει λόγο ή συμφέρον να αλλάξει γνώμη.


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website