Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
AΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ 1-1-2011 -TAYTOTHTA ΚΤΗΡΙΩΝ ΚΛΠ
12-12-2010 12:11:23

Οι σημαντικότερες αλλαγές επέρχονται με τον νόμο 3843/2010 και αφορούν τα νέα στοιχεία που θα συνοδεύουν τους φακέλους για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, οι οποίοι θα κατατίθενται στις πολεοδομίες από την 1η Ιανουαρίου 2011. Συγκεκριμένα:

1 Τα τοπογραφικά διαγράμματα των οικοπέδων θα διαθέτουν πλήρες «στίγμα», με συντεταγμένες που θα προσδιορίζουν επακριβώς τη θέση τους στον χώρο, επομένως και στις δορυφορικές φωτογραφίες. Είναι το πρώτο βήμα για να προληφθούν «προχωρημένα» κόλπα με οικοδομικές άδειες που... ταξιδεύουν από νησί σε νησί, που... μετακομίζουν από εντός σε εκτός σχεδίου περιοχές! Θα αποκαλύπτονται όμως ευκολότερα και οι συνήθεις παρανομίες, όπως οικοδομές που «ξεχειλώνουν» με το χτίσιμο περισσότερων τετραγωνικών σε σχέση με τα επιτρεπόμενα, πισίνες που κατασκευάζονται χωρίς την απαραίτητη άδεια και στέγαστρα που έχουν μετατραπεί σε κανονικά σπίτια.

2 Η «ταυτότητα» κτιρίου, που θα περιλαμβάνει εννέα πιστοποιητικά και την εγκεκριμένη οικοδομική άδεια. Εγκαινιάζεται με την έκδοση της άδειας και ολοκληρώνεται μέσα σε 20 ημέρες από τη σύνδεση του νέου κτιρίου με το δίκτυο της ΔΕΗ. Θα περιλαμβάνει όμως και DVD, με το οποίο θα απεικονίζονται όλοι οι χώροι του κτιρίου, κύριοι και βοηθητικοί, πριν από τη χρήση τους. Θα φυλάσσεται σε ειδικό χώρο του κτιρίου που θα είναι προσβάσιμο σε μελλοντικούς ελέγχους και θα το συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της «ζωής» του. Είναι επίσης υποχρεωτικό να ανανεώνεται έπειτα από κάθε αλλαγή που γίνεται στο κτίριο, όπως μετατροπή των ισογείων από κατοικίες σε καταστήματα, εσωτερικές διαρρυθμίσεις κ.λπ. Θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τις εκθέσεις που συντάσσονται από μηχανικούς του Δημοσίου ύστερα από σεισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουν οι επίδοξοι ενοικιαστές αλλά κυρίως οι νεότεροι ιδιοκτήτες την πραγματική κατάσταση της οικοδομής και δεν θα πέφτουν θύματα επιτηδείων που εισπράττουν τη σεισμική αποζημίωση, κάνουν ένα απλό βάψιμο και ξεφορτώνονται ένα προβληματικό ακίνητο.

3 Το ηλεκτρονικό μητρώο της κάθε οικοδομής, στο οποίο θα καταχωρίζονται όλα τα στοιχεία της οικοδομικής άδειας, τα ονόματα των μηχανικών και των βεβαιώσεων που υπογράφουν, καθώς και τα πιστοποιητικά που χορηγούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Θα καταρτίζονται από τις πολεοδομίες και θα κοινοποιούνται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

4 Οι άδειες που εκδίδονται κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό 10%, ενώ το 2% θα υπόκειται στην έρευνα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι παραπάνω αλλαγές μπορούν να εφαρμοστούν και στις υπάρχουσες οικοδομές, αλλά απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος που προωθείται με ευθύνη των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Προαναγγέλλονται, πάντως, αυξήσεις στις αμοιβές των μηχανικών που θα αναλάβουν τις πρόσθετες μελέτες για την έκδοση των αδειών. Σήμερα η έκδοση μιας άδειας αντιπροσωπεύει το 4-5% του συνολικού κόστους μιας οικοδομής. Από όλα τα πιο πάνω γίνειται αντιληπτό εύκολα όιτ θα είναι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗ ΡΎΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ και δεν δηλώσουν τις παράνομες αλλαγές της χρήσης που έχουν γίνει στο νόμιμο περίγραμα των κτιρίων.
Κώστας Αράπογλου
δικηγόρος, πρόεδρος ΕΝΙΔΑΝΗ, αντιπρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ.


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website