Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
Ποιες αλλαγές φέρνει το 2010 στη φορολογία των ακινήτων
29-11-2009 18:26:07

Αλλάζει άρδην το τοπίο στη φορολογία ακινήτων από το 2010 με στόχο κυρίως την αύξηση των δημόσιων εσόδων και δευτερευόντως τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων την προσεχή άνοιξη, η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών, η αλλαγή του τρόπου μεταβίβασης των ακινήτων καθώς και η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική κλίμακα που θα επιβαρύνει περισσότερο τους κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Οσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες αναπροσαρμόστηκαν τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2007, θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα από τις Εφορίες όλης της χώρας, αλλά και από εκτιμητές ακινήτων η καταγραφή των εμπορικών τιμών πώλησης. Η ηγεσία του υπουργείου θέλει να διαπιστώσει τις αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ εμπορικών τιμών και των τιμών που χρησιμοποιεί η Εφορία για να φορολογεί τα ακίνητα.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εξέλιξη που πιθανόν να σηματοδοτεί την αναπροσαρμογή τους, δεδομένου ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού έχουν καταρρεύσει.

Πάντως, οι αποκλίσεις που καταγράφονται σήμερα μεταξύ εμπορικών τιμών και αντικειμενικών αξιών είναι τεράστιες στις φθηνές περιοχές στις οποίες ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές παρεμβάσεις ανάπλασης. Η ψαλίδα έχει ανοίξει ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και το 150%.

Για παράδειγμα στο Πέραμα Αττικής ένα καινούργιο σπίτι πωλείται κατά μέσο όρο στις 1.900-2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Οι τιμές της Εφορίας για την ανωτέρω περιοχή κυμαίνονται από 650 ευρώ έως και 800 το τετραγωνικό μέτρο.

Αντίθετα η ψαλίδα έχει κλείσει σημαντικά στις πλούσιες γειτονιές της χώρας όπως το Ψυχικό, η Γλυφάδα και η Κηφισιά. Στις περιοχές αυτές οι αναπροσαρμογές θα είναι σημαντικά μικρότερες.

Σημειώνεται ότι με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογισθεί και ο νέος φόρος που θα επιβάλει η κυβέρνηση στα ακίνητα, αντικαθιστώντας το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Ταυτόχρονα, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα οδηγήσουν στην αύξηση σειράς φόρων που επιβάλλονται σήμερα στην ακίνητη περιουσία, όπως το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, τον φόρο μεταβίβασης τα συμβολαιογραφικά έξοδα, το συμπληρωματικό φόρο επί των μισθωμάτων κ. λπ.

Σχετικά με την επαναφορά του φόρου στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η επιβάρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το αφορολόγητο όριο που θα θεσπιστεί θα εξαιρεί σε σημαντικό βαθμό τις μικρές ιδιοκτησίες και θα επιβαρύνει τις μεγαλύτερες. Σημειώνεται ότι στις κληρονομιές σε συγγενείς πρώτου και στις γονικές παροχές καταβάλλεται φόρος 1% μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ορίου που ανέρχεται στα 95.000 ευρώ.

Πώς θα αντικατασταθεί το ΕΤΑΚ με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων θα έχει τη λογική της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε τις προηγούμενες μέρες στα ακίνητα.

Συγκεκριμένα, ακίνητα άνω των 300.000-350.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% - 0,2% και θα φθάνουν το 0,9%. Οσο μεγαλύτερη είναι η ακίνητη περιουσία τόσο υψηλότερος θα είναι και ο φόρος που θα πληρώνει ο φορολογούμενος-ιδιοκτήτης. Ο φόρος θα είναι ετήσιος και θα πληρωθεί για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2010.
(Το άρθρο είναι του δημοσιογράφου Προκόπη Χατζηνικολάου και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ φύλλο της 28-11-2009


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website