Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
Στο «ψυγείο» έξι μήνες η ρύθμιση Σουφλιά
24-10-2009 16:12:02

«Παγώνει» για έξι μήνες η ρύθμιση Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους.

Στο διάστημα αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος θα επεξεργαστεί μια νέα πρόταση, η οποία θα συμπεριλάβει και αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Οσοι ήδη «τακτοποίησαν» τους χώρους τους θα υπαχθούν σε ειδική ρύθμιση, χωρίς επιστροφή χρημάτων, ενώ οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν αλλά δεν εξετάστηκαν, θα αγνοηθούν, χωρίς κυρώσεις για τους αιτούντες.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) κ. Τίνα Μπιρμπίλη διέψευσε χθες το σύνολο των σεναρίων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για τους ημιυπαίθριους, ξεκαθαρίζοντας πως τίποτα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει για έξι μήνες την ισχύ της επίμαχης ρύθμισης, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να επεξεργαστεί μια νέα πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνεται σε μια ευρύτερη ρύθμιση που θα αφορά και τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και άλλα πολεοδομικά θέματα.

Κατηγορίες

Οσον αφορά όσους ήδη κατέθεσαν αίτηση «τακτοποίησης», σύμφωνα με την καταργούμενη ρύθμιση, η υπουργός κ. Μπιρμπίλη τους διαχώρισε σε δύο κατηγορίες:

α) Σε όσους έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία και οι οποίοι «θα εξεταστούν ως ειδική περίπτωση στην πρόταση που θα παρουσιαστεί σε έξι μήνες».

β) Σε όσους απλώς πρόλαβαν να καταθέσουν αίτηση, οι οποίοι θα αντιμετωπιστούν σαν να μη συμμετείχαν στη ρύθμιση.

«Οι αιτήσεις θα παγώσουν και δεν θα υπάρξει καμία κύρωση (σ.σ. πρόστιμα ανέγερσης αυθαιρέτου) μέχρι να επανεξεταστεί το πλαίσιο», ανέφερε η υπουργός.

Παράλληλα κάλεσε όλους τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Θάνο Μωραΐτη, ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει την υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, χρήματα δεν πρόκειται να επιστραφούν.

Μόνιμες λύσεις

Τι θα γίνει, λοιπόν, με τους ημιυπαίθριους; Η υπουργός Περιβάλλοντος αρνήθηκε χθες να αποκαλύψει το σκεπτικό της.

Το μόνο που διευκρίνισε είναι πως η νέα λύση δεν θα είναι στην κατεύθυνση της «τακτοποίησης».

«Η ρύθμιση Σουφλιά δεν λύνει το πρόβλημα. Μετά από μερικά χρόνια έπρεπε να έρθουμε και πάλι να “τακτοποιήσουμε” τους ημιυπαίθριους που κλείστηκαν με βάση τη ρύθμιση Σουφλιά», ανέφερε η υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι την κατάργηση της επίμαχης ρύθμισης έχουν ζητήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), οι πανελλήνιοι σύλλογοι των αρχιτεκτόνων και των πολεοδόμων, η σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και πλήθος επιστημονικών και πολεοδομικών φορέων.

Απογοητεύτηκαν οι κατασκευαστές

Την απογοήτευσή του για την εξάμηνη παράταση των νέων ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους χώρους, εξέφρασε στην «Κ» ο κ. Δημ. Καψιμάλης, πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος (ΕΚΚΕ). Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για πάγωμα διαρκείας της αγοράς, που αφορά περίπου 200.000 κατοικίες, οι οποίες σήμερα παραμένουν απούλητες. «Το σίγουρο είναι όλα αυτά τα ακίνητα, είτε είναι κύριες κατοικίες είτε εξοχικές είτε διαμερίσματα είτε μονοκατοικίες - μεζονέτες δεν θα έχουν ζήτηση, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα τηρήσουν στάση αναμονής, έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα των ημιυπαίθριων. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ρευστότητας για τους κατασκευαστές» τονίζει ο κ. Καψιμάλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την εξέλιξη αυτή, οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν προγραμματίσει επείγουσα πανελλαδική συνάντηση στις 30 Οκτωβρίου στον Βόλο, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα και να εξεταστούν πιθανές λύσεις.
To άρθρο είναι του Δημήτρη Λιάλιου από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 23-10-2009


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website