Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
HMIΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
02-07-2009 11:52:07

Αθήνα, 1.7.2009
Εξαιρετικά επείγον

Προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά
Ενταύθα

ΘΕΜΑ: Τρεις αναγκαίες προσθήκες στις διατάξεις για την αλλαγή χρήσης χώρων εντός του νομίμου όγκου των οικοδομών.
Αξιότιμε κε Υπουργέ
Η ρύθμιση που ανακοινώσατε σήμερα για το παραπάνω θέμα δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που είναι περισσότερο κοινωνικό και λιγότερο αμιγώς πολεοδομικό. Με αυτήν δεν νομιμοποιείται η αυθαίρετη δόμηση αλλά η αλλαγή χρήσης νόμιμα δομημένων χώρων, μέσα στο νόμιμα δομημένο όγκο των οικοδομών. Η ρύθμιση αυτή θα είχε πολύ ευρύτερη αποδοχή αν οι οικονομικοί της όροι ήταν περισσότερο προσιτοί στους μη έχοντες, ειδικά στις σημερινές δύσκολες εποχές, αλλά και αν εξασφάλιζε ρητά τον πολίτη από οποιεσδήποτε άλλες ανεπιθύμητες οδυνηρές παρενέργειες.
Γι΄αυτό θεωρούμε υποχρέωσή μας με την παρούσα μας να σας επισημάνουμε τρεις σημαντικές αναγκαίες προσθήκες στη ρύθμιση που ανακοινώσατε με την παράκληση να τις συμπεριλάβετε στην τροπολογία που θα καταθέσετε στη Βουλή:
1. Η ρύθμιση δεν καλύπτει τη φορολογική πλευρά του θέματος, διότι η φορολογούσα αρχή μπορεί ανά πάσα στιγμή να αξιώσει από τους ιδιοκτήτες την αναδρομική καταβολή φόρου μεταβίβασης ακινήτου, γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομιάς, ανάλογα με τον τρόπο και το χρόνο απόκτησης του ακινήτου, για το εμβαδόν της ιδιοκτησίας που δήλωσε ο καθένας ότι άλλαξε χρήση! Για να μην θεωρηθεί ότι επιχειρείται η παγίδευση των πολιτών σε πρόσθετες φορολογικές υποχρεώσεις, που θα είναι πολλαπλάσιες από τα ποσά της εισφοράς, πρέπει εξάπαντος να προστεθεί διάταξη στο νομοσχέδιο που να προβλέπει ότι «με την καταβολή της εισφοράς εξαντλείται κάθε υποχρέωση από φόρο μεταβίβασης ακινήτου, γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομιάς προς το Δημόσιο».
2. Η ρύθμιση δεν καλύπτει την αστική πλευρά του θέματος, διότι αφήνει όσους καταβάλουν την εισφορά, απροστάτευτους στις διαθέσεις των λοιπών συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, οι οποίοι μπορούν οποτεδήποτε, με βάση τον κανονισμό της, να ζητήσουν από τα πολιτικά δικαστήρια την έκδοση δικαστικής απόφασης που θα απαγορεύει την αλλαγή χρήσης του χώρου, ακόμη και αν έχει πληρωθεί η εισφορά, και θα διατάσσει την κατεδάφιση ή επαναφορά της χρήσης του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας του κτιρίου! Ως γνωστό, οι δικαστικές αυτές αποφάσεις εκτελούνται από δικαστικό επιμελητή με επιμέλεια των ενδιαφερόμενων αντιδίκων και χωρίς αναβολές! Για να μην είναι διάτρητη η όλη ρύθμιση, πρέπει εξάπαντος να προστεθεί στο νομοσχέδιο διάταξη που να ορίζει ότι «δεν εκτελούνται κατά συνιδιοκτητών κτιρίου δικαστικές αποφάσεις που διατάσσουν το «άνοιγμα» ημιυπαίθριου χώρου ή την επαναφορά της χρήσης χώρου της πολυκατοικίας με κατεδάφιση κάθε πρόσθετης κατασκευής, εφόσον έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία δήλωσης και καταβολής της εισφοράς».
3. Τέλος στη ρύθμιση πρέπει να υπαχθούν και τα πατάρια των καταστημάτων τα οποία βρίσκονται και αυτά μέσα στον εγκεκριμένο όγκο του περιγράμματος των οικοδομών. Η συμπερίληψή τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον εμπορικό κόσμο αλλά και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Μόνον αν στη ρύθμιση ενσωματωθούν οι σημαντικές αυτές προσθήκες, θα είναι αξιόπιστη και συμφέρουσα η πρότασή σας προς τους πολίτες που θα σπεύσουν μαζικά να ανταποκριθούν στη διαδικασία αυτή και θα καταβάλουν την εισφορά που θα τους ζητηθεί. Και μόνον έτσι οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να είναι ήσυχοι ότι η συμμόρφωσή τους με τη διαδικασία δήλωσης που θεσπίζετε, δεν θα τους εμπλέξει σε νέους κυκεώνες φόρων, καταγγελιών και δικών, πολύ χειρότερους από αυτούς από τους οποίους σωστά επιχειρείτε να τους απαλλάξετε!


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website