Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ Σ.Δ. Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΗΡΥΞΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ
07-04-2009 12:42:38

Η εφαρμογή της μελέτης ανάπλασης της παλιάς πόλης του Ηρακλείου θα είναι καταστροφική για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Με αυτή προτείνονται τα εξής: Α) Οι συντελεστές δόμησης μειώνονται μέχρι και 50%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προτείνεται να μειωθούν οι συντελεστές δόμησης α) από 2,8 σε 1,4 ανεξαρτήτως εμβαδού οικοπέδου στην οδό 1866 β) από 2,8 σε 1,8 για τα πρώτα 200 τ.μ. και σε 1,4 για τα επιπλέον τ.μ. στην παραλιακή λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου από Γιαμαλάκη έως Δουκός Μποφόρ γ) από 2,8 σε 2 για τα πρώτα 200 τ.μ. και σε 1,4 για τα επιπλέον τ.μ. στις οδούς 1821 και Έβανς κλπ. Ως παράδειγμα αναφέρομε ότι ένα οικόπεδο 100 τετραγωνικών μέτρων στην οδό 1866 στο οποίο μπορεί να κτιστεί με τα σήμερα ισχύοντα, μια οικοδομή 280 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με την πρόταση των μελετητών θα μπορεί να κτιστεί σ’ αυτό οικοδομή 140 τετρ. μέτρων. Η μελέτη προτείνει επίσης μείωση του ποσοστού κάλυψης σε αρκετά τμήματα της παλιάς πόλης από 70% σε 60%. Οι μειώσεις των Σ.Δ. έχουν τις εξής συνέπειες α) Ολοκληρωτική καταστροφή παθαίνουν όσοι είναι ιδιοκτήτες αέρινης στήλης σε οικοδομές χωρίς να προβλέπεται οποιαδήποτε αποζημίωσή τους. β) Θα μειωθούν οι αξίες των ακινήτων ιδίως των ορόφων που δεν προβλέπεται να ξανακτιστούν με τους νέους μειωμένους συντελεστές γ) Αν χρειαστεί να ξαναχτιστεί μια πολυκατοικία, στα γραφεία, στα διαμερίσματα ή στα καταστήματα που θα ξαναχτιστούν θα είναι συνιδιοκτήτες και οι ιδιοκτήτες των ορόφων που δεν θα μπορούν να ξαναχτιστούν.
Β) Από μια πολύ μεγάλη περιοχή του ιστορικού κέντρου, η οποία χαρακτηρίζεται ως γενικής κατοικίας, «ξεριζώνονται» δεκάδες εμπορικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για γειτονιές του Αγίου Μηνά, του Βαλιδέ Τζαμί ( πλ.Κορνάρου) και θύλακες κατοικίας στον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Τίτο, αλλά και περιοχές περιμετρικά εκτός των τειχών, από τις οποίες η μελέτη εξαιρεί, μια σειρά εμπορικές δραστηριότητες, τις οποίες περιορίζει δραστικά, επιτρέποντας μόνο την λειτουργία καταστημάτων γενικής ανάγκης, όπως παντοπωλεία (με εξαίρεση τα mini market) φούρνους, ψαράδικο φρέσκων ψαριών, περίπτερα (όχι ψιλικατζίδικα) φαρμακεία, χαρτοπωλεία, αναψυκτήρια και εστιατόρια, τα οποία επιτρέπεται να λειτουργούν στις παραπάνω περιοχές. Κάθε άλλη εμπορική δραστηριότητα που σήμερα υπάρχει απαγορεύεται και δεν θα μπορούν να λειτουργούν μαγαζιά πώλησης ρούχων, παπουτσιών, καφενεία, καφετέριες κλπ. Αυτό συνεπάγεται ότι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών δεν θα μπορούν να εκμισθώσουν τα καταστήματά τους για όλες τις χρήσεις που απαγορεύονται και παθαίνουν ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.
Γ) Ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος που προκύπτει από τα όσα προτείνει η μελέτη είναι ότι θα κηρυχθούν για πρώτη φορά 400 οικοδομές διατηρητέες με βαθμό προστασίας 2 που σημαίνει ότι απαγορεύεται να γίνει στις οικοδομές αυτές οποιαδήποτε αλλαγή όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά.
Με τα προτεινόμενα μέτρα από τη μελέτη μέτρα η παλιά πόλη εκτός τους κεντρικούς δρόμους της, θα καταντήσει τόπος κατοικίας οικονομικών μεταναστών.
Επειδή ζούμε σ’ αυτή την πόλη και θέλομε να αναβαθμισθεί προτείνομε να εφαρμοστούν άμεσα τα εξής: 1) Υποχρεωτική κατασκευή σκεπών από κεραμίδια σε όλες τις νέες οικοδομές και προαιρετική τοποθέτηση κεραμιδιών στις στέγες των παλαιών οικοδομών με επιδότηση των υλικών και του κόστους κατασκευής. 2) Απαγόρευση των φωτεινών επιγραφών και επιδότηση από το Δήμο της κατασκευής νέων ξύλινων καλαίσθητων επιγραφών. 3) Απομάκρυνση των κεραιών τηλεόρασης από τις ταράτσες, με δημιουργία από το Δήμο υπόγειου δικτύου τηλεόρασης και ηλεκτρικού ρεύματος. 4) Επιδότηση των ιδιοκτητών για αναπαλαιώσεις κτηρίων. 5) Δενδροφυτεύσεις. 6) Αρχιτεκτονική εναρμόνιση των όψεων στις παλιές και στις νέες οικοδομές.
Η ΕΝΙΔΑΝΗ έστειλε επιστολή ήδη στο Δήμο Ηρακλείου καλεί τους ιδιοκτήτες να αντιληφθούν τις συνέπειες της μελέτης και να καταθέσουν ενστάσεις τόσο αυτοί όσο και οι ενοικιαστές τους. Η προσθεσμία λήγει στις 24-4-2009. Υποδείγματα ενστάσεων υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΕΝΙΔΑΝΗ που είναι www.enidani.gr Η μελέτη δεν πρέπει να εφαρμοστεί!!!!!!!!!!!.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Κώστας Αράπογλου


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website