Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:



Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο Interamerican



MAIN PAGE

Αρθρα
ΕΤΑΚ Το αφορολόγητο όριο μειώνεται στα 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα
07-02-2009 15:19:41

Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ενιαίου τέλους ακινήτων αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να ευνοηθούν οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων. Το νέο σύστημα υπολογισμού θα επιβαρύνει όσους έχουν κατοικίες νεόδμητες αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ καθώς και τους άγαμους λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα του ΕΤΑΚ, το αφορολόγητο όριο μειώνεται στα 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Ωστόσο, αποσυνδέεται το αφορολόγητο όριο από την επιφάνεια και την αξία της κύριας κατοικίας. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας «καθιερώνεται αφορολόγητο όριο για τις κατοικίες στα 200.000 ευρώ για κάθε οικογένεια και κάθε μονογονεϊκή οικογένεια. Το αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 30.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 230.000 ευρώ, για οικογένειες με 3 παιδιά και πάνω».

Με βάση το νέο σύστημα και όσα ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανασίου, πλέον το αφορολόγητο όριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από μία κατοικίες. Προσοχή, το αφορολόγητο όριο αφορά κατοικίες και καλύπτει αξίες κατοικιών. Δηλαδή, έγγαμο ζευγάρι με δύο ιδιόκτητες κατοικίες αξίας η πρώτη 130.000 και 70.000 ευρώ απαλλάσσονται από το ΕΤΑΚ. Δηλαδή, το αφορολόγητο όριο μεταφέρεται και στη δεύτερη κατοικία. Αντίθετα έγγαμο ζευγάρι που έχει κατοικία αξίας 130.000 ευρώ και άχτιστο οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως αξίας 60.000 ευρώ θα υποχρεωθεί στην καταβολή φόρου, δεδομένου ότι το αφορολόγητο δεν μεταφέρεται σε οικόπεδα. Επίσης, στο άχτιστο κομμάτι του οικόπεδο όσον αφορά τις μονοκατοικίες επιβάλλεται ΕΤΑΚ.

Για τους άγαμους, το αφορολόγητο ορίζεται στις 100.000 ευρώ για το σύνολο της αξίας των κατοικιών. Πάνω από την ανωτέρω αξία επιβάλλεται ΕΤΑΚ που υπολογίζεται με συντελεστή 1‰ όπως ήδη ισχύει. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι διατηρείται ο ελάχιστος φόρος 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα κτίσματα καθώς και η φορολόγηση των βοηθητικών χώρων (αποθήκες, πάρκινγκ) που αποτελούν παρακολούθημα των κατοικιών. Δηλαδή και σε αυτές τις περιπτώσεις όπως και τα οικόπεδα δεν μεταφέρεται το αφορολόγητο όριο. Δηλαδή άγαμος που έχει κατοικία αξίας 60.000 ευρώ και αποθήκη στο υπόγειο αξίας 30.000 ευρώ θα καταβάλλει φόρους στο ελληνικό δημόσιο.

Από τις αλλαγές που επέρχονται στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων κερδισμένοι βγαίνουν οι κάτοχοι μικρών κατοικιών. Δηλαδή, έγγαμο ζευγάρι που έχει τρεις κατοικίες 60 τετραγωνικών μέτρων εκάστη και συνολικής φορολογητέας αξίας 200.000 ευρώ δεν πρόκειται να πληρώσει κανένα φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Με το προηγούμενο σύστημα θα εξαιρούνταν για την πρώτη κατοικία και θα πλήρωναν για τις άλλες δύο κατοικίες.

Από τις επερχόμενες αλλαγές ωφελούνται και οι ιδιοκτήτες κατοικιών της Περιφέρειας λόγω των χαμηλότερων αντικειμενικών αξιών. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών σε αυτές τις περιοχές θα απαλλαγούν από το ΕΤΑΚ.

Στους χαμένους συγκαταλέγονται οι ιδιοκτήτες νεόδμητων κατοικιών κυρίως στην περιοχή της Αττικής.

Στα νεόδμητα ακίνητα η φορολογητέα αξία είναι υψηλότερη από ένα αντίστοιχο σε τετραγωνικά ακίνητο ηλικίας όμως 30 ετών. Κάποιες οικογένειες που έχουν νεόδμητο σπίτι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο.

Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός του φόρου δεν γίνεται μόνο με την τιμή ζώνης, αλλά υπάρχουν και άλλοι συντελεστές που απομειώνουν ή ανεβάζουν την αξία του ακινήτου ανάλογα με την παλαιότητα, τον όροφο, την πρόσοψη κ.λπ. Για παράδειγμα στο καλύτερο τμήμα της Αγίας Παρασκευής, η υψηλότερη τιμή ζώνης ανέρχεται στα 2.050 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Οσοι αγοράσουν καινούργιο ακίνητο για παράδειγμα 100 τ.μ. η αντικειμενική του αξία θα είναι στα επίπεδα της τιμής ζώνης, με αποτέλεσμα να κληθεί να πληρώσει ΕΤΑΚ. Αντίθετα ζευγάρι που έχει κατοικία 100 τ.μ. 30 ετών στην καλύτερη περιοχή της Αγίας Παρασκευής, όπου η τιμή ζώνης είναι στα 2.050, ευρώ δεν θα πληρώσει κανένα φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Και αυτό διότι η τιμή μειώνεται λόγω της παλαιότητας του ακινήτου μέχρι και 40%. Δηλαδή, η αντικειμενική αξία του ανωτέρω ακινήτου κυμαίνεται μεταξύ 110.000- 125.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 7-2-2009


Επιστροφή στην αρχική



ем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website