Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
ΤΕΛΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 26ο ΠΑΝ. ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ, Σάββατο 24 Ιανουαρίου, Κιν/φος ΑΠΟΛΛΩΝ
27-01-2009 12:44:53

Παρουσία των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλου, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κας Φ. Πάλλη - Πετραλιά ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι οι εργασίες του 26oυ ετήσιου συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ. Την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησαν η βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνη του τομέα Οικονομικών κα Λούκα Κατσέλη καθώς και ο βουλευτής κ. Μίμης Ανδρουλάκης.

Ο Υπ. Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος έκανε σύντομο απολογισμό των μέτρων για την ιδιοκτησία που έλαβε η κυβέρνηση, τονίζοντας ιδιαίτερα την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής καθώς και την αντικατάσταση του ΦΜΑΠ από το ΕΤΑΚ.

Στην ομιλία του ο Υπ. Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε τη μείωση του κόστους έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατ’ ανώτατο όριο, έναντι 2,5 ευρώ ελάχιστης αμοιβής που ήταν η αρχική πρόταση. Για τις ανεξάρτητες κατοικίες θα ισχύει κατώτατη αμοιβή για τον επιθεωρητή τα €100, αντί για €300 που ήταν η εισήγηση.

Ο υπουργός τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνοντας ότι τα κτίρια καταναλώνουν περισσότερο από το 40 % της ενέργειας στην ΕΕ. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι με νόμο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την απόκτηση ή τροποποίηση της άδειας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά ετοιμάζονται ρυθμίσεις ώστε να αρκεί μία άδεια μηχανικού για να επιτρέπεται η εγκατάσταση πάνελ στις στέγες των κτιρίων. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται στο ορατό μέλλον να προχωρήσει σε αλλαγές στη μισθωτική νομοθεσία ενώ για τις ρυθμίσεις που αφορούν τον έλεγχο των ανελκυστήρων τόνισε ότι εφόσον προκύψει ανάγκη το υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε βελτιώσεις.

Η Υπουργός Απασχόλησης κα Φάνη Πάλλη - Πετραλιά τόνισε ότι στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο απασχολούνται 400.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 8,7 % του ενεργού δυναμικού και τόνισε ότι έχει αποφασισθεί η λήψη μέτρων, στο πλαίσιο και του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 για θωράκιση του κλάδου από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Ανέφερε ακόμη ότι η ανακαίνιση των παλαιών οικοδομών με βάση τις νέες Κοινοτικές Οδηγίες αποτελεί μοναδική ευκαιρία για αύξηση της απασχόλησης.

Η Βουλευτής Επικρατείας κα Λούκα Κατσέλη υπογράμμισε ότι η διεθνής κρίση πλήττει τη χώρα μας περισσότερο γιατί η οικονομία μας ήταν περισσότερο εκτεθειμένη. Ειδικά για τις επιπτώσεις στην κτηματαγορά τόνισε ότι υπάρχουν πολλά αδιάθετα ακίνητα, η αγορά έχει παγώσει και οι τιμές υποχωρούν. Στις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περιλαμβάνεται η διασταύρωση των αρχείων του περιουσιολογίου που έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τις δηλώσεις Ε9 και του Κτηματολογίου ώστε να υπάρξει ενοποίηση και συμπλήρωση των στοιχείων. Χαρακτήρισε άδικη την επιβολή του ΕΤΑΚ με ενιαίο συντελεστή 1 τοις χιλίοις γεγονός που όπως είπε εξομοιώνει τους φορολογούμενους με μικρή και μεγάλη φοροδοτική ικανότητα και τάχθηκε υπέρ της θέσπισης προοδευτικής κλίμακας με μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο. Τόνισε εξάλλου ότι από το φόρο περιουσίας δεν πρέπει να εξαιρείται η Εκκλησία για τα ακίνητα που έχουν εμπορικές ή τουριστικές χρήσεις.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ

Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν στο κινηματοθέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ ενώπιον πλήθους κοινού από όλη την Ελλάδα, με παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών και επαγγελματικών οργανώσεων και αντιπροσώπων των οργανώσεων ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη χώρα. Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Στράτος Παραδιάς, έκανε σύντομη αναφορά στα εξής επίκαιρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων:

* ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ: Πάνω από 20% αυξήθηκαν κατά την τελευταία διετία τα ξενοίκιαστα καταστήματα της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στο Συνέδριο το «Παρατηρητήριο Αγοράς», μιά κοινή πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και της ΠΟΜΙΔΑ. Συγκεκριμένα το ποσοστό των αδιάθετων καταστημάτων της Αθήνας, από 13,40 και 13,80% αντίστοιχα το Α΄και Β΄εξάμηνο του 2007, εκτοξεύτηκε στο 15,10% το Α΄εξάμηνο και 16,20% για το Β΄εξάμηνο του 2008! Η αλόγιστη συνεχής δημιουργία και νέων εμπορικών κέντρων, σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αναμένεται ότι θα επιδεινώσει περαιτέρω την τραγική κατάσταση των εμπόρων και των ιδιοκτητών των καταστημάτων μέσης και χαμηλής εμπορικότητας. Ως μέτρο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, ζητούμε να καταργηθεί η εξαίρεση από τη διαδικασία αδειοδότησης των εμπορικών κέντρων και πολυχώρων που αφορά τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και να καταστεί και εκεί υποχρεωτική η αδειοδότηση για εμπορικά κέντρα εμβαδού πάνω από 5.000 τ.μ., όπως ακριβώς ζήτησε και η ΓΣΕΒΕΕ προ εβδομάδος από τον Υπουργό Ανάπτυξης.


* ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ: Η αγορά χαρακτηρίζεται από αυξημένη προσφορά και ιδιαίτερα μειωμένη ζήτηση κατοικιών για μίσθωση, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη σταθεροποίηση των μισθωμάτων. Η ετήσια απόδοση στα μισθώματα δεν είναι μόνον μειωμένη σε ποσοστό (δεν ξεπερνά πλέον το 4%), αλλά είναι και ιδιαίτερα ανασφαλής, λόγω της εμφάνισης δήθεν «ενοικιαστών» οι οποίοι δεν καταβάλουν ούτε ένα μίσθωμα, ούτε μιά φορά κοινόχρηστα ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Ανυπεράσπιστα θύματά τους είναι ιδιοκτήτες μεγάλης ηλικίας ή κάτοικοι επαρχίας ή εξωτερικού, ακόμη και δανειολήπτες οι οποίοι περιμένουν την καταβολή του ενοικίου για να εξοφλήσουν το στεγαστικό τους δάνειο!

Η ΠΟΜΙΔΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της προς τα μέλη της και τους ιδιοκτήτες όλης της χώρας: Στηρίζουμε τους ενοικιαστές μας αναγνωρίζοντας τις δύσκολες περιστάσεις που όλοι περνάμε και στις αυξήσεις ενοικίων φροντίζουμε να πρυτανεύει πάντοτε η λογική και το κοινωνικό συμφέρον!

* ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Με την ουσιαστική κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) η μέση ελληνική οικογένεια απαλλάχτηκε από το άγχος των υψηλών φορολογιών, και ιδιαίτερα για τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας στην επόμενη γενεά.

Η εφαρμογή του ΕΤΑΚ προσκρούει στα λάθη των δηλώσεων τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν από τους φορολογούμενους αν τα στοιχεία που δηλώθηκαν είναι ελλιπή. Η καθολικότητα της εφαρμογής του είναι αυτή που εξασφαλίζει το χαμηλό ποσοστό του φορολογικού συντελεστή (μόλις 1 ο/οο για τα φυσικά πρόσωπα) το οποίο διεκδίκησε και πέτυχε η ΠΟΜΙΔΑ.

Στον τομέα των φορολογικών ζητούμε τις εξής αναγκαίες ρυθμίσεις:

1. Τη μείωση του ανώτατου συντελεστή φυσικών προσώπων στο 25%, όπως και για τις εταιρείες.

2. Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου μισθωμάτων 1,5 - 3%.

3. Την αύξηση του απαλλασσόμενου ποσοστού από επισκευές και ασφάλιστρα κτιρίων από το 40% στο 75%, όχι μόνον από εισόδημα εξ ακινήτων, το οποίο είναι ανύπαρκτο κατά το χρόνο πραγματοποίησης των επισκευών, αλλά και από κάθε δηλούμενο εισόδημα του φορολογουμένου.

4. Μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως και 40%, σε όσους δήμους και συνοικίες της χώρας είναι αδικαιολόγητα υψηλές και υπερβαίνουν σήμερα τις αγοραίες, ιδιαίτερα στα καταστήματα και επαγγελματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, ξενοίκιαστα γραφεία και αποθήκες.

5. Αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για μια τριετία, ήτοι μέχρι 31.12.2011, με ετήσιο όριο, ώστε να ενθαρρυνθεί η ανοικοδόμηση και αγορά ακινήτων, χωρίς να οδηγεί και σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website