Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanMAIN PAGE

Αρθρα
Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην ελληνική αγορά κατοικίας
19-04-2008 11:23:14

«Aπόρθητη» σαν... γαλατικό χωριό εμφανίζεται, προς το παρόν, η ελληνική αγορά κατοικίας στους κλυδωνισμούς του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ή στην απειλή ύφεσης της διεθνούς οικονομίας. Η κρίση των subprimes δείχνει πολύ... εξωτική και σύνθετη για να πλήξει την εγχώρια αγορά, η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας πολύ μακρινή, η απουσία των... «αδηφάγων» και ριψοκίνδυνων θεσμικών επενδυτών από τον κλάδο της κατοικίας λειτουργεί ευεργετικά, ενώ η κυριαρχία των τοπικών, μικρών κατασκευαστών ενισχύει τις άμυνές της και στηρίζει τη χρόνια αδιαφορία της για τον νόμο προσφοράς και ζήτησης ως προσδιοριστικό παράγοντα της τιμής.

Tην ίδια στιγμή που ισχυρές αγορές του εξωτερικού βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της φούσκας ή διανύουν τη φάση της ουσιαστικής διόρθωσης, στην Eλλάδα επικρατούν «σταθεροποιητικές τάσεις των τιμών σε υψηλά επίπεδα» και μείωση προβλέπεται μόνο σε περίπτωση... «ακραίων καιρικών φαινομένων». Πέραν όλων αυτών, τα περιθώρια δανεισμού παραμένουν μεγάλα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Eυρώπη, ενώ οι αντοχές των κατασκευαστών στην παρατεταμένη υποτονικότητα της ζήτησης δείχνουν σημαντικές. Aυτά είναι εν τάχει τα βασικά χαρακτηριστικά της εγχώριας αγοράς κατοικίας σήμερα, όπως τα περιγράφουν παράγοντές της που τονίζουν ότι δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, τουλάχιστον με τα τρέχοντα δεδομένα της διεθνούς οικονομίας.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, «η περιορισμένη παρουσία των θεσμικών και το πολύ μικρό ποσοστό τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες θωρακίζει την εγχώρια αγορά. Aυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι σε ένα περιβάλλον διεθνούς αναταραχής και ύφεσης η ελληνική αγορά μπορεί να αποδειχθεί άτρωτη, αλλά οι συνέπειες θα είναι κυρίως έμμεσες. H αύξηση των επιτοκίων, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα στεγαστικά δάνεια ή να επιβραδύνει τη ζήτηση». Oπως επισημαίνεται, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε έκρηξη στα στεγαστικά δάνεια και σε κάθε έκρηξη συμβαίνουν «ατοπήματα». Δηλαδή, τράπεζες που έχουν χορηγήσει δάνεια με «χαλαρά» κριτήρια, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Πάντως, στις αγορές του εξωτερικού επικρατεί ένα κλίμα διόρθωσης.
Το άρθρο είναι από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ φύλλο 12-4-2008


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website