ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ
Νέες πρακτικές των τοκογλύφων. Οι τοκογλύφοι ζητούν από το δανειολήπτη να τους μεταβιβάσει ακίνητα μέχρι να επιστρέψει το ποσό που δανείζεται.
Σε μεγαλύτερο αδιέξοδο απ’ αυτό που βρίσκονται ήδη οι χρεωμένοι επιχειρηματίες, θα οδηγηθούν αν καταφύγουν στον παράνομο δανεισμό για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Οι επιτήδειοι περιμένουν σαν τα αρπακτικά να λυγίσει κάποιος από τα χρέη και ν’ απευθυνθεί σ’ αυτούς. Εκεί ξεκινά ένα εφιαλτικό ταξίδι χωρίς επιστροφή.
Όπως αποκάλυψε χθες η «Τ» το τελευταίο διάστημα διανέμονται σε καταστήματα και επιχειρήσεις του Ηρακλείου «διαφημιστικά» από άτομα που εμφανίζονται διατεθειμένα να βοηθήσουν οποιονδήποτε χρειάζεται χρήματα για να ξεπληρώσει όσα χρωστάει ή ακόμα και για «να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα»… Πίσω απ’ αυτό κρύβεται μια καλοστημένη επιχείρηση εκμετάλλευσης ανθρώπων οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά τις υποχρεώσεις τους. Οι… πρόθυμοι κύριοι που απαντούν στα κινητά τηλέφωνα ζητούν πληροφορίες για την ακίνητη περιουσία του ενδιαφερόμενου και του ζητούν να τους μεταβιβάσει ακίνητα μέχρι να επιστρέψει το ποσό που δανείζεται. Ο τόκος, όπως υποστηρίζουν, είναι ίδιος με εκείνον της τράπεζας. Τι γίνεται όμως αν ο δανειολήπτης δεν καταφέρει να επιστρέψει τα χρήματα στο προκαθορισμένο διάστημα ή ακόμα αν αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος; Προφανώς και χάνει την περιουσία του.
Οι επιτήδειοι ποντάρουν στα ακίνητα
Στόχος των επιτήδειων φαίνεται ότι δεν είναι να κερδίσουν επιπλέον χρήματα από τους τόκους δανεισμού, αλλά να «αρπάξουν» τα ακίνητα των επιχειρηματιών που βρίσκονται σε οικονομική ένδεια. Ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου αναφέρει ότι τα έγγραφα που καλούνται να υπογράψουν οι δανειολήπτες, με τα οποία υποτίθεται ότι μεταβιβάζουν κάποιο ακίνητο στον δανειστή ως εγγύηση, λέγονται συμβάσεις εξώνησης. Πρόκειται για το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου από τον πωλητή. Ο ίδιος εξηγεί ότι αν κάποιος πουλήσει ένα ακίνητο έχει το δικαίωμα να το πάρει πίσω, με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλει στον αγοραστή το ποσό που του έχει καταβάλει.
Στην περίπτωση του παράνομου δανεισμού, ο δανειολήπτης θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα μαζί με τους τόκους. Με τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι σχεδόν αδύνατον να επιστραφούν τα δάνεια με όρους πολύ διαφορετικούς από εκείνους των τραπεζών. «Ο δανειστής ποντάρει ότι θα του μείνει το ακίνητο» λέει ο κ.Αράπογλου και συνεχίζει «Οποιοσδήποτε πάει να εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να ξέρει ότι έχει ένα σημαντικό κόστος. Θα πρέπει να πληρώσει φόρο μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά έγγραφα και όλες τις δαπάνες σαν να αγοράζει ένα σπίτι από την αρχή. Από τη στιγμή που αναγκάζεται να καταφύγει σε τοκογλύφους, θα έχει να επιστρέψει το κεφάλαιο του τόκους και να πληρώσει το φόρο που θα μεταβιβαστεί το ακίνητο στον τοκογλύφο και το φόρο που θα ξανααποκτήσει το ακίνητο». Καταλήγοντας ο κ.Αράπογλου επισημαίνει ότι κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει ν’ αποφεύγει την εμπλοκή με παράνομο δανεισμό και ν’ απευθύνεται μόνο σε τράπεζες.
Να γίνονται καταγγελίες στον Εισαγγελέα
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο η αποκάλυψη της «Τ» για την παράνομη δράση «δανειστών». Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου έχει θορυβηθεί από τη δράση τους και η διοίκησή του επισημαίνει ότι όσοι δέχονται ενόχληση τέτοιου είδους πρέπει να ενημερώνουν άμεσα το συνδικαλιστικό τους όργανο, αλλά κυρίως τον Εισαγγελέα. Ο πρόεδρος του συλλόγου Μανόλης Κουμαντάκης χαρακτηρίζει παράνομη και απαράδεκτη την πρακτική όσων εκμεταλλεύονται τη δύσκολη στιγμή των εμπόρων και δηλώνει χαρακτηριστικά «Δε μπορεί σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές για τον εμπορικό κόσμο, να εμφανίζονται κάποιοι «κύριοι» για να εκμεταλλευτούν την οικονομική δυσπραγία».
Στο Επιμελητήριο Ηρακλείου δεν έχει φθάσει καμία καταγγελία σχετικά με τη δράση των επιτήδειων που δανείζουν χρήματα παράνομα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νικήτας Δολαψάκης τονίζει ότι αν υποπέσει στην αντίληψη οποιουδήποτε επιχειρηματία ένα τέτοιο φαινόμενο να το καταγγείλει άμεσα στον Εισαγγελέα. Επίσης, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά είναι η έλλειψη ρευστού και αυτό είναι που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι, που «λειτουργούν ως τοκογλύφοι».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΟΛΜΗ" του ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ