Τι προβλέπει η μελέτη για τείχη και Ανατολικό Πολεοδομικό Κέντρο (Α.Π.Κ.) Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τόσο στην περιοχή των ενετικών τειχών όσο και στην κεντρική περιοχή του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου (Α.Π.Κ.) οι οικοδομήσιμες επιφάνειες οργανώνονται γύρω από δύο “εσωτερικές” πλατείες και ανοιχτούς χώρους.
“Η πρώτη, μπροστά στον επιβλητικό προμαχώνα, αποτελεί τη συμβολή των κινήσεων των πεζών από το λιμάνι, το παλιό λιμάνι και την παλιά πόλη. Στην δεύτερη, συγκλίνουν οι πορείες από τον Πόρο και τον εμπορικό άξονα της Λ. Ικάρου.
Επιπλέον δημιουργείται μια νέα πλατεία νοτιοανατολικά στη συμβολή των οδών Ικάρου-Οδυσσέως-Αγ. Νεκταρίου, που αποτελεί την είσοδο-σύνδεση του Α.Π.Κ.Η. με τα ανατολικά προάστια.
Με οριστικοποιημένη την τοποθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου στην κεντρική περιοχή, ως θέση για το Δημοτικό Μέγαρο προτείνεται η έκταση του πρώην εργοστασίου “Αθηνά” στην περιοχή των τειχών: Αποτελεί ενιαία ιδιοκτησία, έχει πρόσωπο σε 3 διαβαθμισμένους δρόμους, διαθέτει άριστη προσπέλαση για οχήματα και πεζούς, βρίσκεται πιο κοντά στην παλιά πόλη, στο πάρκο Νεολαίας, στις πύλες Αγ. Γεωργίου και Σαμπιονάρα, στο Θεατρικό Σταθμό, στο ενετικό λιμάνι.
Η παρεμβολή των διατηρητέων βιομηχανικών κτισμάτων αποτελεί αρχιτεκτονική πρόκληση για το σχεδιασμό ενός νέου κτηριακού συμπλέγματος, που θα τα αναδεικνύει και θα τους προσδίδει τις κατάλληλες νέες λειτουργίες.
Στην ίδια περιοχή των τειχών βρίσκονται οι χώροι ιδιοκτησίας ΟΛΗ, δηλαδή ο Θεατρικός Σταθμός (πολιτιστική λειτουργία) και η παλαιά αποθήκη (ΚΤΕΛ), η οποία σύμφωνα με τον πρόσφατο προγραμματισμό του Οργανισμού θα έχει χρήση κεντρικού σταθμού μετεπιβίβασης αστικών και υπεραστικών λεωφορείων.
Οι μεγάλες δημόσιες εκτάσεις της χερσαίας ζώνης λιμένος και αιγιαλού (ΟΛΗ) έχουν εξαιρεθεί από το Master Plan του λιμένος Ηρακλείου (31η ΕΣΑΛ-01/16.2.07), προκειμένου οι χρήσεις των να καθοριστούν από τον σχεδιασμό του Α.Π.Κ.Η. Οι περισσότερες απ’ αυτές παραμένουν ως ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι, ενώ κάποια τμήματά τους είτε διεκδικούνται από ιδιώτες, είτε έχουν απωλεσθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Ως αντιστάθμισμα προτείνεται να αποδοθεί στον ΟΛΗ η προβλεπόμενη έκταση για ανέγερση σταθμού αυτοκινήτων επί της παραλιακής οδού, που ασφαλώς θα εξυπηρετεί και μέρος των αναγκών στάθμευσης του λιμένα.
Ο χώρος για το κτηριακό συγκρότημα της Περιφέρειας Κρήτης προβλέπεται γύρω από την εσωτερική πλατεία της κεντρικής περιοχής, σε δεσπόζουσα στάθμη κατά 6 μ. υψηλότερη από την παραλιακή λεωφόρο. Έχει οδική πρόσβαση τόσον από την παραλιακή όσον και από την λεωφ. Ικάρου, μέσω της οδού Αγ. Νεκταρίου.
Ο χώρος για τις επιτελικές υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τοποθετείται ακριβώς νοτιότερα, ανάμεσα στην εσωτερική πλατεία και στη νέα πλατεία της οδού Ικάρου, όπου και η βασική του πρόσβαση.
Τέλος, οι χώροι Βρεφονηπιακού Σταθμού και Γυμνασίου-Λυκείου τοποθετούνται εκατέρωθεν της πλατείας Αγ. Νεκταρίου. Η θέση αυτή εξυπηρετεί τα νέα Ο.Τ. αμιγούς κατοικίας, καθώς επίσης τις ανατολικές γειτονιές της πόλης.
Το πάρκο Γεωργιάδη, που επεκτείνεται ως ελεύθερος δημόσιος χώρος περιμετρικά του τείχους μέχρι τα ανατολικά νεώρια, αποτελεί ουσιαστικά μέρος του Α.Π.Κ.Η. και σύνδεσμό του με την παλιά πόλη.
Αντίθετα, η μεγάλη ανατολική ζώνη πρασίνου της παραλιακής, που επεκτείνεται νοτικά στην γεωλογικά ακατάλληλη ζώνη, “αγκαλιάζοντας” τη γειτονιά του Πόρου, αποτελεί περισσότερο τμήμα της τελευταίας, χώρο εκτόνωσης και εγκατάστασης κοινωφελών δραστηριοτήτων της.
Εκτός από την διαμόρφωση πάρκου αναψυχής, προβλέπονται δραστηριότητες αθλητισμού γειτονιάς σε διαφορετικές θέσεις, δηλ. ένα γήπεδο τένις, ένα καλτσέτο, δύο γήπεδα μπάσκετ και μια εγκατάσταση για σκέιτ μπορντ μαζί με μικρά αναψυκτήρια-αποδυτήρια. Επίσης προβλέπονται τέσσερις θέσεις παιδότοπων.