Σαρωτικές αλλαγές στη δόμηση εντός του 2007 με το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο
Αλλαγές στη δόμηση σε όλη τη χώρα με αύξηση του κόστους έκδοσης οικοδομικής άδειας, μείωση στα ύψη των οικοδομών, επίσπευση των εντάξεων περιοχών στο σχέδιο πόλης, περιορισμό ως και κατάργηση της αυθαίρετης δόμησης και κατάργηση των παρεκκλίσεων στη νόμιμη εκτός σχεδίου δόμηση σηματοδοτεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που δρομολογεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για τις αρχές του 2007.
Όπως αναφέρει Το Βήμα, πρόκειται για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που θα είναι έτοιμο για να θεσμοθετηθεί στις αρχές του 2007, βάσει του οποίου όλοι θα ξέρουν πλέον τι, πώς και πού μπορούν να κτίσουν, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες που επίσης ολοκληρώνεται.
Παράλληλα στις αρχές του νέου έτους θα είναι έτοιμα και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τον παράκτιο και ορεινό χώρο. Τα σχέδια αυτά θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση, ώστε στη συνέχεια να οριστικοποιηθούν και να αποτελέσουν νόμους του κράτους.
Oι σχετικές μελέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και θα είχαν ήδη ολοκληρωθεί αν οι μελετητές ακολουθούσαν τις προδιαγραφές που έθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Επειδή όμως άλλα ζήτησε το υπουργείο και άλλα μελετήθηκαν, το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε παράταση ώστε να εκπονηθούν συμπληρωματικές μελέτες που θα ολοκληρωθούν στις αρχές του νέου έτους.
Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο περιλαμβάνει βασικές προτεραιότητες και στρατηγικές κατευθύνσεις για την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας με προοπτική 15ετίας. Αποτελεί γενική κατεύθυνση ανάπτυξης δραστηριοτήτων και καθιερώνει πόλους ανάπτυξης, γύρω από τους οποίους θα υπάρξουν επεκτάσεις σχεδίων πόλης. Επίσης θα χωροθετηθούν οι οικονομικές δραστηριότητες, ώστε να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις στη χώρα.
Σημαντικές αλλαγές στη δόμηση θα επιφέρει και η επιδιωκόμενη καθιέρωση χρήσεων γης σε κάθε σημείο της χώρας. O υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει θέσει σε προτεραιότητα αυτή τη διαδικασία, με στόχο κάθε γωνιά της χώρας να αποκτήσει χρήσεις γης και οι πολίτες να γνωρίζουν πού μπορούν να κτίσουν κατοικίες νόμιμα, ποιες περιοχές επιλέγονται για τουριστική ανάπτυξη, για βιομηχανική ανάπτυξη, ποιες θα είναι οι προστατευόμενες περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος όπου κανένας δεν θα μπορεί να κτίσει, καθώς και ποιες περιοχές επιλέγονται για την ανάπτυξη οικοτουρισμού και άλλων δραστηριοτήτων.
Oυσιαστικά πρόκειται για την ανασυγκρότηση του εθνικού χώρου, αλλά και την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του οικολογικού και πολιτιστικού αποθέματος της χώρας. Πρόσφατη μελέτη του ΤΕΕ αποκαλύπτει ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός καθυστερεί σημαντικά, καθώς οκτώ χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου καμία χωροταξική μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε από το Γραφείο Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΤΕΕ, οκτώ χρόνια μετά τη δημοσίευση του νόμου και τρία χρόνια μετά την έγκριση των προδιαγραφών, η εικόνα του σχεδιασμού του χώρου, μη περιλαμβανομένης της Αττικής, είναι απογοητευτική, καθώς προκηρύχθηκε μόλις το 17% των προβλεπόμενων μελετών και από αυτές καμία δεν ολοκληρώθηκε.