ΕΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΑ
«Τορπίλη» στην εκτός σχεδίου πόλης δόμηση βάζει σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που επεξεργάζεται η Βουλή. Με συγκεκριμένη τροπολογία, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από ιδιοκτήτες ακινήτων και συμβολαιογράφους, μπλοκάρει η δόμηση σε κάθε περιοχή που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης, στην έκδοση ενός πιστοποιητικού, που χορηγείται με ασαφή κριτήρια και λειτουργεί ως τροχοπέδη στην όποιας μορφής πολεοδόμηση.
Οι παρενέργειες της τροπολογίας αυτής δεν αφορούν μόνο στο μπλοκάρισμα που προκαλείται σε κάθε μορφή οικοδομικής δραστηριότητας (που έχει ως αποτέλεσμα να πληγούν πολλοί παραγωγικοί κλάδοι), αλλά και τη μείωση της αξίας του ακινήτου, που μετατρέπεται από οικόπεδο σε αγροτεμάχιο…
Η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, και ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων ζητούν την παρέμβαση των βουλευτών προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι παρενέργειες της επίμαχης τροπολογίας, που βάζει «φρένο» σε κάθε μορφή οικοδομικής δραστηριότητας, μειώνει δραματικά το κόστος των ακινήτων και προκαλεί εμπλοκές και στις μεταβιβάσεις ….
Το πιστοποιητικό
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις», το οποίο επεξεργάζεται η Βουλή, υπάρχει μια τροπολογία που αναφέρει ότι όποιος θέλει να χτίσει σε περιοχή που το σχέδιο πόλης δεν έχει επεκταθεί, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει ένα ειδικό πιστοποιητικό από τη Δ/ση Γεωργίας, το οποίο θα δείχνει εάν η έκταση που πρόκειται να οικοδομηθεί είναι υψηλής παραγωγικότητας. Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα, αφού όπως προκύπτει, κανείς δεν ξέρει βάσει ποιων κριτηρίων μια περιοχή χαρακτηρίζεται υψηλής παραγωγικότητας. Ωστόσο εάν σε μια περιοχή που κάποιος έχει ένα ακίνητο, άρτιο και οικοδομήσιμο κατά τα άλλα, η Διεύθυνση Γεωργίας κρίνει ότι η έκταση είναι υψηλής παραγωγικότητας, μπλοκάρει κάθε μορφή οικοδομικής δραστηριότητας.
Συνθλίβεται δηλαδή το όνειρο κάθε πολίτη να χτίσει ένα σπίτι είτε ως παραθεριστική είτε ως μόνιμη κατοικία. Παράλληλα ακυρώνεται η αξία του ακινήτου του, για την αγορά της οποίας μπορεί να έχει δαπανήσει πολλές χιλιάδες ευρώ, για να «στεγάσει» τα όνειρα ενός δικού του σπιτιού.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν περιορίζει το αίτημα του για την έκδοση πιστοποιητικού υψηλής παραγωγικότητας σε συγκεκριμένες εκτάσεις που θα έπρεπε να έχει επιλέξει αξιολογώντας τη σημαντική καλλιεργητική τους δραστηριότητα, την οποία θα προσπαθούσε να προστατεύσει. Το υπουργείο με την επίμαχη τροπολογία ξεκαθαρίζει ότι στο εξής θα πρέπει να ελέγχεται το σύνολο των εκτάσεων που δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης. Έτσι πρακτικά οι Διευθύνεις Γεωργίας φορτώνονται με ένα απίστευτο όγκο δουλειάς, καθώς καλούνται να γνωματεύσουν με ασαφή κριτήρια για την υψηλή παραγωγικότητα κάθε τετραγωνικού μέτρου που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης. Παράλληλα αυτό το οποίο εκτιμάται είναι ότι οι διευθυντές αγροτικής ανάπτυξης δεν μπορούν να πάρουν το ρίσκο του αποχαρακτηρισμού μια περιοχής ως μη υψηλής παραγωγικότητας, φοβούμενοι το ρίσκο της ευθύνης, που μπορεί να μετακυλήσει πάνω τους…. Έτσι οδηγούμαστε μοιραία στο «πάγωμα» κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στην περιφέρεια του νομού Ηρακλείου και ολόκληρης της Κρήτης κατ΄επέκταση, με παρενέργειες οδυνηρές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και δεκάδες άλλους παραγωγικούς κλάδους που συνδέονται και ζουν από την οικοδομική ανάπτυξη.
Μια άλλη οδυνηρή παρενέργεια του περίφημου πιστοποιητικού είναι ότι ανακύπτει σοβαρότατο ζήτημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, σε αγροτεμάχια που έχουν χαρακτηριστεί υψηλής παραγωγικότητας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική τροπολογία, « απαγορεύεται η κατάτμηση των αγροτεμαχίων, είτε με διανομή μεταξύ των συνιδιοκτητών είτε με πώληση ή οποιαδήποτε άλλη πράξη με την οποία μεταβιβάζονται δικαιώματα κυριότητας, χωρίς προηγούμενη άδεια της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, με ποινή την απόλυτη ακυρότητα της σχετικής δικαιοπραξίας. Η άδεια παρέχεται μόνο εφόσον με την κατάτμηση διευκολύνεται η αγροτική εκμετάλλευση και επισυνάπτεται στη σχετική συμβολαιογραφική πράξη, στην οποία γίνεται μνεία αυτής».
Θύελλα αντιδράσεων
Το όλο θέμα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από το σύλλογο ιδιοκτητών ακινήτων νομού Ηρακλείου, αλλά και από τους συμβολαιογράφους, που από κοινού ζητούν την παρέμβαση των βουλευτών για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που ανακύπτουν από την επίμαχη τροπολογία.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Κώστας Αράπογλου, «με το εφεύρημα του πιστοποιητικού μη υψηλής παραγωγικότητας, καταργείται ουσιαστικά η εκτός σχεδίου δόμηση, που σημαίνει ότι θα «νεκρώσει» τελείως η οικοδομική δραστηριότητα σε όλες τις εκτός σχεδίου πόλης περιοχές, θα καταστραφούν οικονομικά ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσουν ένα οικόπεδο για να χτίσουν είτε κύρια είτε παραθεριστική κατοικία. Όσοι δεν μπορέσουν να πάρουν το πιστοποιητικό υψηλής παραγωγικότητας για το ακίνητό τους, αντί να έχει αξία οικοπέδου, θα έχει πλέον αξία αγροτεμαχίου». Ο κ. Αράπογλου, με σχετική ανακοίνωσή του, καλεί όλους τους τοπικούς βουλευτές «να δώσουν «μάχη» για να μην περάσει η επίμαχη διάταξη. Όπως συνέβη και με τις περιοχές «νατούρα». Το θέμα αυτό, όπως τονίζει, δεν αφορά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά την υπόλοιπη περιφέρεια της Ελλάδας και κυρίως την Κρήτη, όπου «νεκρώνει» κάθε μορφή οικοδομικής δραστηριότητας σε κάθε περιοχή εκτός σχεδίου πόλης. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «το δικαίωμα να χτίζει κάποιος δεν μπορεί να στηρίζεται μόνo στο αν είναι η γη υψηλής παραγωγικότητας ή όχι και να παραγνωρίζεται η πολεοδομική νομοθεσία που επιτρέπει τη δόμηση εκτός σχεδίου και το κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί για όσους ιδιοκτήτες έχουν καταβάλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να αγοράσουν ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου και χάνουν το δικαίωμα αυτό. Είναι τραγικό να μην καθορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για το ποιες είναι ζώνες υψηλής παραγωγικότητας. Επίσης οι ζώνες θα πρέπει να καθοριστούν με ακρίβεια για να μην έχουμε κοινωνικά προβλήματα.
Κενά και παραλείψεις
Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του συλλόγου συμβολαιογράφων, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις», προστίθεται στο άρθρο 56 του Ν. 2637/1998 διάταξη για την επικύρωση των ακύρως γενομένων συμβολαίων και την αναστολή ισχύος κάποιων από τις σχετικές διατάξεις. Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε μετά από παρέμβασή μας προς τη νομική υπηρεσία του υπουργείου. Όμως ενώ μας ζήτησαν και τους στείλαμε πρόταση για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, δεν έκαναν δεκτή την πρότασή μας, αλλά συνέταξαν άλλο κείμενο, το οποίο αφήνει αρκετά σημεία ακάλυπτα και αφήνει πολλά ερμηνευτικά κενά.
Το άρθρο είναι της δημοσιογράφου Λίλιαν Δαφερμάκη και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Ηρακλείου στις 30-3-2011.