ΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ AIRBNB

Σε συμφωνία με τις διεθνείς πλατφόρμες ενοικιάσεων τύπου Airbnb, με την οποία θα αποκαλυφθούν τα κρυφά εισοδήματα όσων εκμισθώνουν ακίνητα από το 2018 και μετά, έρχεται τον Μάρτιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σε συμφωνία με τις διεθνείς πλατφόρμες ενοικιάσεων τύπου Airbnb, με την οποία θα αποκαλυφθούν τα κρυφά εισοδήματα όσων εκμισθώνουν ακίνητα από το 2018 και μετά, έρχεται τον Μάρτιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Επιπλέον η ΑΑΔΕ έχει πάρει στα χέρια της στοιχεία -και αναζητεί και άλλα- με λίστες Ελλήνων που χρησιμοποιούν «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» του εξωτερικού για να εισπράττουν ενοίκια από βραχυχρόνιες μισθώσεις παρακάμπτοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Με όπλο τη νέα διάταξη νόμου που ψηφίστηκε προ διμήνου και επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να ρίχνει μαύρο στις ιστοσελίδες διαμοιρασμού κατοικιών, εφόσον δεν συνεργαστούν για την παροχή στοιχείων, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες του χώρου, δηλαδή την Airbnb, την Booking και τη HomeΑway.

Τι αλλάζει

Με βάση τη νέα διάταξη (4646/12-12-2019), σταδιακά όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες θα χορηγούν στοιχεία στην ελληνική φορολογική διοίκηση. Αν δεν συμμορφωθούν, η ΑΑΔΕ μπορεί πλέον να «κατεβάζει» το url του site τους. Και οι Πάροχοι Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs) αλλά και κάθε διαχειριστής ψηφιακής πλατφόρμας πρέπει να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ, όποτε αυτή το ζητά, σχετικά στοιχεία. Η μη ανταπόκριση στο αίτημά της «[…] συνεπάγεται τη διακοπή της πρόσβασης στους ιστότοπους των ψηφιακών πλατφορμών από τους Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου. […] Στον Πάροχο Υπηρεσιών Διαδικτύου που παραβαίνει την ανωτέρω υποχρέωση επιβάλλεται πρόστιμο από 30.000 έως 100.000 ευρώ […] Η φορολογική διοίκηση δύναται να δημοσιεύει στον ιστότοπό της κατάλογο ψηφιακών πλατφορμών στις οποίες έχει επιβληθεί η κύρωση», ορίζει ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανεξάρτητη αρχή βρίσκεται σε επικοινωνία και σε προχωρημένο στάδιο επαφών, προκειμένου να συνυπογράψει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες. Στόχος της είναι στη συμφωνία αυτή με τις πλατφόρμες να περιλάβει και δύο βασικούς όρους με βάση τους οποίους:

■ Η ΑΑΔΕ θα λάβει στοιχεία εισοδημάτων για τα έτη 2018, 2019 και επόμενα, προκειμένου να ελεγχθούν φορολογικά και αναδρομικά οι εκμισθωτές για τα μισθώματα που εισέπραξαν.

■ Θα καταστεί υποχρεωτική σε κάθε νέα εγγραφή και ανάρτηση στις πλατφόρμες στο μέλλον η αναγραφή του αριθμού μητρώου με τον οποίο πρέπει να είναι δηλωμένο κάθε ακίνητο στην ΑΑΔΕ.

Ετσι αν κάποιος δεν έχει έως τώρα δηλώσει ένα ακίνητο στις πλατφόρμες αυτές, αλλά αποφασίσει να το κάνει από τον Μάρτιο, θα πρέπει τότε να δηλώνει και τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) της ΑΑΔΕ. Αν δεν το κάνει, η φόρμα εγγραφής στην πλατφόρμα δεν θα προχωρά, ούτε η καταχώρηση θα ολοκληρώνεται και άρα το ακίνητο δεν θα φαίνεται στο Διαδίκτυο.

Με τον τρόπο αυτό οι νέοι εκμισθωτές ακινήτων θα αναγκάζονται να συμμορφωθούν, ενώ οι παλιοί έχουν την επιλογή της οικειοθελούς αποκάλυψης προτού η ΑΑΔΕ αποκτήσει πρόσβαση στο αρχείο των δραστηριοτήτων τους.

Στόχος τα 45 εκατ. ευρώ

Εκτός από τις απευθείας γέφυρες συνεννόησης με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, η ελληνική φορολογική αρχή συμμετέχει ενεργά και στην ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ, η οποία ετοιμάζει ένα κοινό πλαίσιο υποχρέωσης των ψηφιακών πλατφορμών να παρέχουν δεδομένα στα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού, ανάλογο με εκείνο που ήδη υπάρχει για την ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών από τράπεζες, συμβάσεις ακινήτων κ.λπ. (CRS – Common Reporting Standard), με σκοπό την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος. Ετσι και η Ελλάδα θα ανταλλάσσει και θα συλλέγει κάθε πληροφορία ή στοιχείο από τις πλατφόρμες που αφορούν ενοικιάσεις ακινήτων.

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ εντείνει τις προσπάθειές της για να πάρει πληροφορίες και από αλλοδαπούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, δηλαδή ψηφιακά πορτοφόλια και υπηρεσίες παροχής ηλεκτρονικού χρήματος για τραπεζικές κινήσεις που αφορούν πληρωμές σε πλατφόρμες διαμοιρασμού. Ηδη από πέρυσι και μετά από σχετική διασταύρωση, εκατοντάδες ιδιοκτήτες δέχτηκαν τηλεφωνήματα για εξηγήσεις στην Εφορία σχετικά με αδήλωτες ενοικιάσεις και μισθώματα. Πολλοί έσπευσαν και δήλωσαν εκπρόθεσμα πρόσθετα φορολογητέα εισοδήματα 2,5 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν αποκρυβεί.

Για το 2020 και μόνο, από τις ενέργειες αυτές το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει στον κρατικό προϋπολογισμό έξτρα έσοδα ύψους 45 εκατ. ευρώ. Οχι μόνο από πρόστιμα και πρόσθετους φόρους, αλλά και από αύξηση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών ακινήτων.