ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΤ΄ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Σε απόγνωση ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω ενοικιαστών που δεν πληρώνουν.

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει τον τελευταίο χρόνο το φαινόμενο των ενοικιαστών κατοικιών και καταστημάτων, που δεν καταβάλλουν το μίσθωμα, αλλά εκμεταλλεύονται την ανοχή των ιδιοκτητών για να έχουν δωρεάν στέγη. Οταν πια φθάνει ο κόμπος στο χτένι και η έξωση, με δικαστική απόφαση, είναι μονόδρομος, αδειάζουν το σπίτι μέσα σε λίγες ώρες για να μείνουν στο επόμενο που έχουν νοικιάσει. Εν τω μεταξύ, έχουν παραμείνει για τουλάχιστον έξι μήνες σε μια στέγη, για την οποία δεν έχουν πληρώσει ούτε 1 ευρώ, παρά μόνο την εγγύηση και το πρώτο ενοίκιο.

Τα στοιχεία για τις εξώσεις από την αρχή του έτους είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 40 μέρες κατατέθηκαν 4.000 αιτήσεις εξώσεων στα δικαστήρια της χώρας, ενώ ολόκληρο το 2010 είχαν γίνει 8.500 εξώσεις. Ενας μεγάλος αριθμός αφορά στο Ηράκλειο, καθώς όπως αναφέρει ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου έχει αυξηθεί το φαινόμενο των ενοικιαστών-νομάδων. Πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων, που πληρώνουν την εγγύηση και το πρώτο ενοίκιο, εγκαθίστανται στα διαμερίσματα και μετά το δεύτερο μήνα παύουν να πληρώνουν με διάφορες δικαιολογίες. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ενοικιαστές, οι οποίοι πραγματικά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και αδυνατούν να καταβάλουν το μίσθωμα. «Οι ενοικιαστές νομάδες εμφανίζονται άνετοι στην αρχή και μετά αρχίζουν να μην πληρώνουν τα επόμενα ενοίκια με διάφορες δικαιολογίες, όπως η ανεργία, διάφορες αρρώστιες κ.λπ.», σημειώνει ο κ. Αράπογλου.

Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες

Ως πρόεδρος της ΕΝΙΔΑΝΗ, ο κ. Αράπογλου έχει δεχτεί επανειλημμένως αιτήματα από ιδιοκτήτες ακινήτων για τη δημιουργία «μητρώου κακοπληρωτών ενοικιαστών»! Η απάντηση, βέβαια, που δίνει ο ίδιος ως δικηγόρος είναι ότι αυτό είναι αδύνατο, αφού προσκρούει στα προσωπικά δεδομένα. Ωστόσο, εξηγεί ότι από αυτό και μόνο φανερώνει την απόγνωση, στην οποία έχουν φθάσει οι ιδιοκτήτες εξαιτίας των ασυνεπών ενοικιαστών. Ο ίδιος αναφέρει ότι «οι ιδιοκτήτες ακόμα κι αν θέλουν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία και δεν προχωρήσουν άμεσα σε έξωση, χάνουν τα χρήματά τους. Τα ενοίκια που δεν εισπράττει ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να τα δηλώνει στην Εφορία μέχρι τη μέρα που θα φύγει ο ενοικιαστής. Γι’ αυτό θα πρέπει να τα εκχωρήσει στο Δημόσιο, ώστε να απαλλαγεί από το φόρο. Πάντως, έτσι κι αλλιώς σε τέτοιες περιπτώσεις βγαίνεις ζημιωμένος».

Δεν έχουν συγκεκριμένο προφίλ

Τα τελευταία χρόνια είναι πιο απλή η διαδικασία της έξωσης και σαφώς ταχύτερη, σε σχέση με το παρελθόν. Ομως ταχύτατες είναι και οι κινήσεις των… επαγγελματιών κακοπληρωτών.

Οι ενοικιαστές-νομάδες δεν έχουν συγκεκριμένο προφίλ και γι’ αυτό δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από τους εκμισθωτές. Μπορεί να είναι από μισθωτοί μέχρι και φερόμενοι ως επιχειρηματίες, που ζητούν να νοικιάσουν σπίτια ή καταστήματα και γραφεία. Σύντομα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και μετά από μερικούς μήνες φεύγουν. Το σύνηθες, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, είναι να μαζεύουν τα πράγματά τους την παραμονή της έξωσης, να αφήνουν το κλειδί στην πόρτα, το σπίτι άδειο και να μετακομίζουν σε νέο σπίτι, όπου υπάρχει η εκτίμηση ότι θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΔΑΝΗ σημειώνει ότι «οι πάντες θα μπορούσαν να είναι ενοικιαστές-νομάδες» και συνεχίζει λέγοντας: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ. Μπορεί να είναι και κάποιος επιχειρηματίας που δεν πάει καλά η δουλειά του. Μπορεί να είναι κάποιος που έχει από έξω παρκαρισμένο ένα πανάκριβο τζιπ, το οποίο σίγουρα θα χρωστάει». Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου.

Τώρα πια οι περισσότεροι ιδιοκτήτες φροντίζουν να ρωτούν τους υποψήφιους ενοικιαστές πού έμεναν πριν και να παίρνουν πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι θα αποφύγουν να μισθώσουν το σπίτι ή το κατάστημά τους σε άτομα που δε θα πληρώσουν ποτέ.

Παραμένουν άδεια για μήνες

Οι ιδιοκτήτες είναι πλέον ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προτιμούν να παραμείνει άδειο το ακίνητό τους, παρά να υποστούν την ταλαιπωρία της έξωσης. Βέβαια, ο βασικότερος λόγος που δε νοικιάζονται είναι η οικονομική κρίση. Οσον αφορά στους επαγγελματικούς χώρους, οι δρόμοι που έχουν πληγεί περισσότερο στο Ηράκλειο, όπως λέει ο κ. Αράπογλου, είναι στο κέντρο του Ηρακλείου η Αγίου Μηνά και κυρίως στο τμήμα πριν τη συμβολή της με την 1821, καθώς και το κομμάτι της Καλοκαιρινού από τη Γιαμαλάκη μέχρι και τη Χανιώπορτα. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όλοι οι εκτός κέντρου δρόμοι.

ΕΝΙΔΑΝΗ

Συμβουλές στους ιδιοκτήτες

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΔΑΝΗ, Κώστας Αράπογλου, λέει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Θα πρέπει με την υπογραφή του μισθωτηρίου να φροντίζουν για τη μεταφορά του λογαριασμού στο όνομα του ενοικιαστή. «Σε αυτή την περίπτωση δε θα χρεωθούν και με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, πέραν των ενοικίων που δε θα τους καταβληθούν ποτέ». Επίσης, λέει ότι έτσι και αλλιώς ο ιδιοκτήτης του ακινήτου πληρώνει το χρέος στη ΔΕΥΑΗ, ανεξάρτητα από το αν εκείνο το διάστημα το σπίτι ή το κατάστημα ήταν μισθωμένο.

(Το πιο πάνω άρθρο είναι της δημοσιογράφου Σοφίας Τσεντελιέρου και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ" του Ηρακλείου.)