ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ
το υπ. Οικονομικών δρομολογεί νόμο, ο οποίος θα προβλέπει φορολογική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.
Ως «αντίβαρο» στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων του ξενοδοχειακού κλάδου αναμένεται να λειτουργήσει η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών να ελέγξει αποτελεσματικότερα τη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, επιβάλλοντας ένα αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου και φορολόγησης. Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ των επενδύσεων σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά θέρετρα, αυξάνοντας παράλληλα το ήδη υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον για υφιστάμενα ξενοδοχειακά ακίνητα. Προϋπόθεση είναι να θεσμοθετηθεί κι ένα σύγχρονο πολεοδομικό πλαίσιο, που επί του παρόντος αγνοείται.
Σε σχετική αναφορά της, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων NAI Hellas ανέφερε ότι ένας από τους λόγους που οι πληρότητες των ξενοδοχείων δέχθηκαν πλήγμα κατά το 2015, παρά την άνοδο του τουριστικού ρεύματος, ήταν η ανεξέλεγκτη δράση των υπηρεσιών διαμοιρασμού (π.χ. HomeAway, AirBnb κ.τ.λ.), η οποία μάλιστα επηρεάζει άμεσα και την αγορά κατοικίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πόλη του Βερολίνου στη Γερμανία, όπου τα ενοίκια των κατοικιών εκτινάχθηκαν κατά 50%. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι σχετικές υπηρεσίες έχουν αναχαιτίσει, έστω εν μέρει, τις πτωτικές πιέσεις στις τιμές ενοικίασης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παραθεριστικών προορισμών, έχουν καταγραφεί ακόμα και αυξήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπ. Οικονομικών δρομολογεί νόμο, ο οποίος θα προβλέπει φορολογική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών που θα φθάνει το 3% για τιμές ενοικίασης μέχρι 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση και το 6% για τιμές ενοικίασης άνω των 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Επιπλέον, θα προβλέπει μέγιστη διάρκεια ενοικίασης τις 90 ημέρες ετησίως και την εγγραφή τέτοιου είδους ενοικιαζόμενων ακινήτων σε ειδικό μητρώο, ώστε να είναι ευκολότερος ο φορολογικός έλεγχος.
Υψηλό πρόστιμο
Σε περίπτωση μάλιστα που εντοπιστούν ιδιοκτήτες που επιδίδονται στη σχετική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στο σχετικό μητρώο, θα προβλέπεται πρόστιμο της τάξεως των 50.000 ευρώ. Η ΝΑΙ Ηellas τονίζει ότι μια τέτοια ρύθμιση θα μπορέσει να λειτουργήσει θετικά ως προς την ξενοδοχειακή αγορά, η οποία εν τω μεταξύ έχει πληγεί φορολογικά, τόσο μέσω της αύξησης του ΦΠΑ στις υπηρεσίες φιλοξενίας αλλά και στις υπηρεσίες εστίασης (που επίσης επηρεάζουν τον ξενοδοχειακό κλάδο), όσο και μέσω της κατάργησης της εξαίρεσης των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που πλέον ανέρχεται στο 0,1% της φορολογητέας αξίας του ακινήτου. Επίσης, επιβλήθηκε και ημερήσιο τέλος διαμονής για όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων.
Οπως αναφέρει η NAI Hellas, σημαντικές εξελίξεις έχουν προκύψει για τον κλάδο και από πολεοδομικής άποψης, καθώς τον φετινό Αύγουστο, νέα υπουργική απόφαση έσπευσε να καταργήσει τις σχετικές ρυθμίσεις που έθεταν περιορισμούς τόσο στην ανέγερση νέων καταλυμάτων όσο και στην αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων. Σύμφωνα με την παλαιά απόφαση, υπήρχαν δύο κατηγορίες περιοχών, οι κορεσμένες περιοχές και οι περιοχές ελεγχόμενης τουριστικής ανάπτυξης, οι τελευταίες εκ των οποίων αφορούσαν 76 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Στις κορεσμένες περιοχές απαγορευόταν η ανέγερση νέων καταλυμάτων, ενώ επιτρεπόταν η προσθήκη επιπλέον εγκαταστάσεων με σκοπό την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών για ξενοδοχεία 4 αστέρων και άνω. Στις περιοχές ελεγχόμενης τουριστικής ανάπτυξης, η παλαιά απόφαση επέτρεπε την ανέγερση ξενοδοχείων της κατηγορίας 4 αστέρων και άνω καθώς και την αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων σε κατ’ ελάχιστον όμως κατηγορία 4 αστέρων. Σύμφωνα με τη NAI Hellas, η κατάργηση, έπειτα από 30 χρόνια, του καθεστώτος των περιοχών ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης αποτελεί σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης, καθώς επιτρέπει σε ξενοδοχεία χαμηλής κατηγορίας να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους και αποτελεί σημαντικό επενδυτικό κίνητρο για την επαναλειτουργία κλειστών ξενοδοχειακών μονάδων. Επιπλέον, δείχνει την ανάγκη του κλάδου να λειτουργεί στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.
Πολεοδομικές ρυθμίσεις
Για την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις πολεοδομικές ρυθμίσεις αναφορικά με τον τουρισμό, αναφέρθηκε σε σχετική πρόσφατη εκδήλωση και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιώργος Στασινός. Ειδικότερα, τόνισε ότι «πρέπει να κινηθούμε μακριά από ακραίες επιλογές για τις τουριστικές επενδύσεις, όπως είναι αφενός να γίνονται όπου υπάρχει ζήτηση, όπου θέλει ο επενδυτής, αφετέρου «να γίνει η επένδυση μόνο όπου το κράτος έχει ορίσει». Αναφερόμενος στον τύπο των τουριστικών επενδύσεων, ο κ. Στασινός τόνισε ότι απαιτούνται μονάδες σχετικά χαμηλού ύψους, θέτοντας εξαρχής ως κατεύθυνση τον πράσινο σχεδιασμό τέτοιων επενδύσεων, τουλάχιστον όσον αφορά τη χρήση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της ενέργειας.
Ωστόσο, δεν εφαρμόζεται επί της ουσίας ο πολεοδομικός νόμος, όπως αυτό προκύπτει από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, καθώς το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στρέφεται στη λύση θεσμοθέτησης ενός εντελώς νέου πλαισίου, κάτι που συνεπάγεται πρόσθετες καθυστερήσεις και απουσία ενός σύγχρονου και ευέλικτου νόμου, που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα, χωρίς να γεννά αυθαιρεσίες και ταυτόχρονα να προστατεύει το περιβάλλον.
Πηγή Καθημερινή έντυπη έκδοση.