ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΣΕΩΝ ΣΕ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ
Συνέντευξη του προέδρου της ΕΝΙΔΑΝΗ και αντιπροέδρου της ΠΟΜΙΔΑ κ. Κώστα Αράπογλου στην εφημερίδα ΤΟΛΜΗ Ηρακλείου.
Οι εξώσεις είναι πολλαπλάσιες τον τελευταίο χρόνο, σε σχέση με την περίοδο προ της οικονομικής κρίσεως, όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, Κώστας Αράπογλου.
Οπως επισημαίνει ο ίδιος, είναι λυπηρό να γίνονται εξώσεις, ιδίως σε περιπτώσεις οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους, όμως «οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σ' αυτή την κίνηση γιατί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν φόρο για ενοίκια που δεν εισπράττουν μέχρι να κάνουν έξωση». Όσο καθυστερούν τόσο μεγιστοποιείται η ζημιά τους Επομένως, κάθε ιδιοκτήτης αποφασίζει να προχωρήσει στην έξωση για να πάψει να καταβάλει φόρο, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν παίρνει τα χρήματά του από τον ενοικιαστή. Αυτό που συμφέρει τους ιδιοκτήτες είναι μετά την έξωση, για να μην φορολογηθού για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει να κάνουν εκχώρηση των μισθωμάτων στην εφορία επειδή η δικαστική διεκδίκηση τους είναι δαπανηρη και συνήθως οι ενοικιαστές δεν έχουν ακίνητη ιδιοκτησία για να την κατάσχουν.
Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, είναι μεγάλο λάθος για τον ιδιοκτήτη ακινήτου να κάνει απόκρυψη ενοικίου, γιατί τότε θα είναι έρμαιο σε κάθε εκβιασμό που ίσως του κάνει ο ενοικιαστής. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση ο ενοικιαστής να τον εκβιάζει ότι θα καταγγείλει στην Εφορία πως δεν δηλώνει το ενοίκιο, ενώ το άλλο που μπορεί να συμβεί είναι να του καταβάλει όχι το κανονικό, αλλά το εικονικό ενοίκιο.
Με τη διπλή του ιδιότητα, του δικηγόρου και του προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, ο κ. Αράπογλου εξηγεί ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να κινηθεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, όταν δεν εισπράττει το ενοίκιο. Μπορεί είτε να κινηθεί με αγωγή έξωσης, που μπορεί να πάρει πολύ χρόνο η έκδοση της απόφασης, είτε με διαταγή απόδοσης, που είναι πολύ πιο σύντομη διαδικασία, εφόσον ο ενοικιαστής δεν κάνει ανακοπή καθυστερώντας έτσι την έξωση.
Πάντως, εκτός από τους ενοικιαστές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, έχουν εντοπιστεί και κάποιοι που λειτουργούν κατά σύστημα με αυτό τον τρόπο. Ο κ. Αράπογλου, λέει, ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις ο ενοικιαστής πληρώνει κανονικά την εγγύηση και το πρώτο ενοίκιο, τους επόμενους μήνες με διάφορες δικαιολογίες καθυστερεί να καταβάλει το ενοίκιο και τελικά καταλήγει στα δικαστήρια μέχρι να γίνει η έξωση και να φύγει, αφήνοντας το κλειδί στην πόρτα, για να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία σε άλλο σπίτι… «Υπάρχουν κατ' επάγγελμα τέτοιοι μισθωτές και αυτό είναι πιο έντονο το τελευταίο διάστημα» λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Για να μην πέσουν θύματα τέτοιου είδους μισθωτών οι ιδιοκτήτες καλό θα είναι πριν νοικιάσουν το σπίτι τους να φροντίζουν να μάθουν το λόγο που εγκατέλειψε ο μισθωτής το προηγούμενο σπίτι του.