Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΕΝ.Φ.Α) ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΣ Ή ΟΧΙ;

Ο ΕΝ.Φ.Α. επιβάλλει ιδιαίτερα υψηλή φορολογία στα οικόπεδα, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμάται η πραγματική αξία και όχι μόνο η τεκμαρτή απόδοση του ακινήτων.

Επίσης στα υπόλοιπα ακίνητα (εντός σχεδίου) επιβάλλεται φόρος ιδιοκτησίας ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση συντελεστές φορολόγησης και ‘πλασματικές’ αντικειμενικές αξίες. Αντίθετα δε λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές τιμές πώλησης ακινήτων που ισχύουν τα τελευταία έτη. Μάλιστα η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών τοποθετείται για το έτος 2016.

Η απόδοση του ΕΝ.Φ.Α, εάν θεωρηθεί ότι αποδίδει €3δισ. ετησίως, είναι 1,5% του ΑΕΠ περίπου, ενώ μέχρι τώρα με το προηγούμενο σύστημα του ΦΑΠ, η απόδοση του φόρου περιουσίας ήταν περίπου €500εκατ. ή 0,25% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος παγκοσμίως αυτού του είδους του φόρου είναι 1% του ΑΕΠ. Συνολικά, όμως, περιλαμβανομένων όλων των φόρων στην ακίνητη περιουσία, ο μέσος όρος είναι 2% του ΑΕΠ (στοιχεία ΟΟΣΑ).

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι η συνολική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ανέρχεται σε 1,5% του ΑΕΠ (0,25% από τους ΦΑΠ και 1,25% από τους υπόλοιπους φόρους, πχ ΦΑΠ, φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, επί των συναλλαγών). Σημειώνεται ότι δεν περιλαμβάνονται οι φόροι επί των ενοικίων.

Συνεπώς με την εισαγωγή του ΕΝ.Φ.Α, η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα ανέλθει σε 2,75% του ΑΕΠ (1,5% του ΑΕΠ από τον ΕΝ.Φ.Α και 1,25% του ΑΕΠ από τους υπόλοιπους φόρους) που θεωρείται υπέρμετρη, λαμβάνοντας υπόψη την κρίση της ελληνικής αγοράς ακινήτων. Μάλιστα μόνο επτά χώρες του ΟΟΣΑ έχουν συνολική επιβάρυνση άνω του 2,75% του ΑΕΠ.

Εάν λοιπόν η εισαγωγή του ΕΝ.Φ.Α οδηγεί σε υψηλή φορολογική επιβάρυνση για το 2014 απαιτείται δραστική μείωση των υπόλοιπων φόρων επί της περιουσίας, , να μειωθούν οι συντελεστές του ΕΝ.Φ.Α και να αναθεωρηθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων (Alpha Bank / ενημερωτικό δελτίο 7/11).

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ – Ηλεκτρονικός Μηχανικός - ΜΒΑ