ΚΥΝΗΓΙ ΣΕ ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΟΥ 2011

Λίστα με περισσότερα από 500.000 ονόματα έστειλε η ΔΕΗ στο υπουργείο Οικονομικών, αφού με βάση τα στοιχεία της μέχρι και τις 30 Απριλίου 2011 δεν είχαν πληρώσει το ειδικό τέλος των ακινήτων.

Πλέον, το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών του 2011 θα πληρωθεί στις εφορίες από όσους δεν το κατέβαλαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το θέμα αυτό ήταν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Ζανιά και των επικεφαλής των μεγαλύτερων εφοριών και τελωνείων της χώρας, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα, ο κ. Ζανιάς έδωσε κατευθύνσεις στους εφοριακούς ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ενημέρωσης των φορολογουμένων που δεν πλήρωσαν το χαράτσι και στην περίπτωση που αυτοί εξακολουθήσουν να μην το πληρώνουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες από τα ειδικά τμήματα είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών των ΔΟΥ.

Αυτό σημαίνει ότι οι εφορίες μπορούν να προχωρήσουν ακόμη και σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν ότι ένας από τους πιο αποδοτικούς σε έσοδα φόρους των τελευταίων ετών ήταν το ΕΕΤΗΔΕ, αφού εισέρρευσαν στα Δημόσια ταμεία περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ.

Αν μάλιστα καταφέρουν να εισπράξουν και τα ποσά που αναλογούν στους 500.000 ιδιοκτήτες που «γύρισαν την πλάτη» στη ΔΕΗ και στο υπουργείο Οικονομικών, τότε τα έσοδα από τη συγκεκριμένη φορολογία θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι και οι διασταυρώσεις που έχουν ξεκινήσει αποδίδουν εισπρακτικά, ενώ και το κυνήγι των ληξιπροθέσμων έχει συνεισφέρει στα Δημόσια έσοδα περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Οι προϊστάμενοι των 13 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας έδωσαν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών από όπου προκύπτει ότι το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 14% από 9% που ήταν στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Σχεδόν αμετάβλητα παρέμεινα τα έσοδα των τελωνείων το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2012 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς οι εισπράξεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 0,5%.