Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΣΙΤΩΝ ΖΗΤΑ ΝΑ ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΟΧΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Μία ακόμα παρέμβαση πραγματοποίησε εντός της εβδομάδας η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), με αφορμή τον δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου αναφορικά με την ακίνητη περιουσία.
Επισημαίνοντας τις συνέπειες από την υπερφορολόγηση των ακινήτων, η ΟΜΑΣΕ, η οποία εκπροσωπεί το σύνολο των μεσιτικών γραφείων της χώρας, τονίζει ότι οι φόροι έχουν, μεταξύ άλλων, προκαλέσει αναβλητικότητα σε πιθανούς αγοραστές/επενδυτές ακινήτων και αδυναμία ανταπόκρισης στις φορολογικές υποχρεώσεις από ιδιοκτήτες με χαμηλό εισόδημα.
Σύμφωνα με τους μεσίτες, τα ακίνητα θα έπρεπε να φορολογούνται με βάση τα έσοδα που αποφέρουν και όχι απλώς επειδή είναι ιδιοκτησία κάποιου, που είτε τα ιδιοχρησιμοποιεί για την κατοικία του, είτε για την επαγγελματική του στέγη. Η άποψη βέβαια αυτή έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη φιλοσοφία του οικονομικού επιτελείου, όσον αφορά το νέο φορολογικό πλαίσιο που επεξεργάζεται και που όπως όλα δείχνουν, θα στρέφεται ακόμα μια φορά στη φορολόγηση της κατοχής ακινήτων.
Παράλληλα, οι μεσίτες επισημαίνουν την αναγκαιότητα προώθησης της ρύθμισης επιμήκυνσης των στεγαστικών δανείων στα 99 χρόνια, εφόσον βέβαια οι δανειολήπτες το επιθυμούν. Κατά την ΟΜΑΣΕ «το μέτρο αυτό όχι μόνο θα ωφελήσει τους δανειολήπτες, που αυτή τη στιγμή, λόγω ύφεσης, δεν μπορούν να πληρώνουν την υποσχόμενη τοκοχρεολυτική δόση, αλλά θα αυξήσει τη ρευστότητα των τραπεζών, καθώς θα λαμβάνουν περισσότερες δόσεις στις οποίες θα μπορούν πλέον να ανταποκρίνονται οι οφειλέτες».
Πέραν της παραπάνω ρύθμισης, κρίσιμη θεωρείται από τους μεσίτες η ανάσχεση της πτώσης της αγοράς κατοικίας, σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες. Για τον λόγο αυτό, ζητούν από την κυβέρνηση τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και την κατάργηση των συντελεστών εμπορικότητας στα επαγγελματικά ακίνητα, όπως επίσης και την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης με κριτήριο την κατοχή ακινήτων. Επιπλέον, ζητούν την επαναφορά του φόρου υπεραξίας, όπως ισχύει πανευρωπαϊκά και τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 5%. Ειδικά όσον αφορά τον φόρο υπεραξίας, η κλίμακα θα πρέπει να είναι ανάλογη με την αξία του ακινήτου και η μείωση του φόρου να είναι μεγάλη σε περιπτώσεις αγοράς διατηρητέων ακινήτων, αγροτικής γης, ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές (π.χ. Κέρκυρα, Ρόδος, Κρήτη), αλλά και αγοράς ακινήτων που χρηματοδοτούνται από την αμέσως προηγηθείσα πώληση ενός άλλου ακινήτου.
Επίσης, οι μεσίτες ζητούν την απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας και πρώτης επαγγελματικής στέγης και να μην πλειστηριάζονται ακίνητα λόγω χρεών από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Επαναφέρουν εκ νέου δε την πρόταση άμεσης χορήγησης Visa πενταετούς διάρκειας σε όσους πολίτες εκτός Ε.Ε. επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα, όπως πράττει η Μεγάλη Βρετανία.