ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ) ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΙΑ - ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

Θεσπίζονται πέντε συντελεστές και ετοιμάζονται νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα

Φορολογικά κλιμάκια θα θεσπίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την εφαρμογή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου θα επιβάλονται οι συντελεστες 0,1%, 0,125%, 0,150%, 0,175% και 0,2% με στόχο να μην επιβαρυνθούν οι μικροϊδιοκτήτες και να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν τις νέες αντικειμενικές αξίες, πάνω στις οποίες θα επιβληθεί ο ενιαίος φόρος, οι οποίες στο σύνολο της χώρας υπολογίζεται να είναι αυξημένες κατά 30%. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, φορολογούμενος που αγοράζει κατοικία αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ θα καταβάλλει στο Δημόσιο σε ετήσια βάση το ποσό των 525 ευρώ (300.000Χ0,175%.). Βέβαια, στην περίπτωση που αναπροσαρμοσθούν οι αντικειμενικές αξίες ο ετήσιος φόρος θα αυξηθεί ανάλογα. Δηλαδή αν οι αντικειμενικές αξίες αυξηθούν 30% η αξία του ανωτέρω ακινήτου θα διαμρφωθεί στα 390.000 ευρώ. Ο φόρος που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα ανέλθει στα 682,5 ευρώ, αυξημένος δηλαδή κατά 157,5 ευρώ. Ωστόσο, η πρώτη κατοικία μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα, όπως όλα καταδεινύουν, θα απαλλαγεί από τον ενιαίο φόρο κατοχής.

Σημαντικός παράγοντας για να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία από τον ενιαίο φόρο θα είναι και η αντικειμενική αξία του ακινήτου, κάτι που δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το υπουργείο Οικονομικών. Ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κατέχουν ακίνητα υψηλής αξίας και ανήκουν στις υψηλές εισοδηματικές τάξεις, άσχετα αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή όχι, θα είναι υπόχρεοι στον ενιαίο φόρο.

Σύμφωνα με το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου τα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρεςίες (off shore) ή ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες ακινήτων, καθώς και σε κάθε άλλης μορφής νομικά πρόσωπα (χρηματιστηριακές εμπορικές, βιομηχανικές κ.λπ.) θα υπαχθούν στον ενιαίο φόρο. Επίσης, θα υπαχθούν οι εξοχικές και δευτερεύουσες κατοικίες των φυσικών προσώπων, η πρώτη κατοικία άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων και ακριβά ακίνητα. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι: «Δεν μπορεί η πρώτη κατοικία 1.000 τετραγωνικών να εξαιρείται πλήρως από τον φόρο. Δεν είναι και κοινωνικά δίκαιο. Τα παλάτια δεν μπορείς να τα εξαιρέσεις από τον φόρο. Μιλάμε για πρώτη κατοικία μέχρι ένα λογικό ύψος τετραγωνικών».

Από τον ενιαίο φόρο θα εξαιρεθούν ιδιοκτήτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, καθώς και ακίνητα εκτός σχεδίου, που χρησιμοποιούνται ως αγροί, αγροτεμάχια ή βοσκότοποι και σε πρώτη φάση ίσως και τα οικόπεδα. Ο ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, τον ειδικό φόρο 3% που επιβάλλεται στα ακίνητα των off shore εταιρειών και τον συμπληρωματικό φόρο 1,5%-3% που επιβάλλεται σήμερα επί των εισοδημάτων από ακίνητα. Ενα από τα προβλήματα που ταλανίζει του επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξεύρεση των υπόχρεων στον ενιαίο φόρο. Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων με βάση την αξία και τα τετραγωνικά των ακινήτων. Οπότε δεν μπορεί να γνωρίζει ποιοι είναι υπόχρεοι στον ενιαίο φόρο.

Για την είσπραξη του φόρου το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο αξιοποίησης του αρχείου της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι με τα στοιχεία που αναγράφονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ εισπράττεται το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα. Στους ιδιοκτήτες ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει είτε απευθείας μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων είτε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ειδοποιητήριο για την καταβολή του φόρου.

Στα σχετικά ειδοποιητήρια θα αναγράφεται η αξία των ακινήτων σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΔΕΗ που έχει καταγεγραμμένους τους ιδιοκτήτες ή τους ενοικιαστές των ακινήτων. Σήμερα η ΔΕΗ στους λογαριασμούς που στέλνει συμπεριλαμβάνεται και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Ο λογαριασμός αποστέλλεται ή τον λαμβάνει ο κάτοικος του ακινήτου, που μπορεί να είναι ενοικιαστής, ιδιοκτήτης, να έχει παραχωρηθεί δωρεάν κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι παραλήπτες θα πρέπει να στέλνουν στους υπόχρεους ιδιοκτήτες το ειδοποιητήριο για την πληρωμή των φόρων.

Πάντως, από το σύστημα της ΔΕΗ δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί εάν ένα ακίνητο χρησιμοποιείται ως πρώτη κατοικία. Επίσης η ΔΕΗ χρησιμοποιεί για τον υπολογισμό της αξίας που επιβάλλεται το ΤΑΠ ένα απλουστευμένο σύστημα και όχι αυτό που χρησιμοποιεί η εφορία για την εξεύρεση της αντικειμενικής αξίας. Συγκεκριμένα για τον υπολογισμό του ΤΑΠ η ΔΕΗ χρησιμοποιεί την τιμή ζώνης, τον συντελεστή παλαιότητας, καθώς και τα τετραγωνικά μετρα, ενώ η εφορία συνυπολογίζει και τον όροφο που βρίσκεται το διαμέρισμα, καθώς και την εμπορικότητα του δρόμου.

(Το άρθρο είναι του δημοσιογράφου Προκόπη Χατζηνικολάου και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" στις 7-10-2007)