ΦΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Αποστέλλονται τα σημειώματα για το ΕΤΑΚ του 2009, τον ΦΑΠ 2010 και 2011. Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΓΓΠΣ θα ενταχθούν στοιχεία από τα έντυπα Ε9, το περιουσιολόγιο, το αρχείο της ΔΕΗ, το Κτηματολόγιο και μέσα από τις διασταυρώσεις το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να εντοπίσει περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 λιγότερα τετραγωνικά μέτρα.

Μπορεί πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις φορολογικές τους οφειλές, ωστόσο, όπως αναμενόταν, ξεκινάει άμεσα η αποστολή τριών διαφορετικών ειδοποιητηρίων πληρωμής από την εφορία, σε όσους δεν τα έχουν λάβει μέχρι σήμερα. Ο λόγος για το ΕΤΑΚ του 2009 και τον ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) του 2010 και του 2011. Επειτα από μήνες καθυστερήσεων και προβλημάτων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι πλέον σε θέση, έχοντας εκκαθαρίσει τις σχετικές δηλώσεις, να αποστείλει σταδιακά μέχρι τον Ιούνιο τα εν λόγω ειδοποιητήρια. Πάντως, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ανέφερε ότι θα υπάρξει χρονική απόσταση στην αποστολή των σημειωμάτων.

Την ίδια στιγμή, βάσει της έρευνας της Kapa Research που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, το 50% των 1.197 ερωτηθέντων δήλωσε ότι φέτος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο σύνολο των φορολογικών βαρών που απορρέουν από την περιουσία του, ενώ μόλις το 45,9% εκτιμά ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Τα παραπάνω συμπεράσματα δεν λαμβάνουν υπόψη τους βέβαια το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Σε μία τέτοια περίπτωση, ιδίως αν αυτή η αύξηση γίνει αναδρομικά από τις αρχές του 2012, θα εκτοξεύσει ανάλογα και το ειδικό τέλος ακινήτων του τρέχοντος έτους, αλλά και μία σειρά επιπλέον φόρων και επιβαρύνσεων που συνδέονται με την αντικειμενική αξία, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται το υψηλότατο κόστος των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα νέα φετινά τεκμήρια είναι αυξημένα κατά 50 - 70% έναντι του 2011 και επισύρουν βαρύτατα πρόστιμα, αν ο φορολογούμενος δεν είναι σε θέση να δηλώσει ανάλογα της περιουσίας του εισοδήματα.

Οσον αφορά τα «ραβασάκια» που χρωστάει η εφορία από προηγούμενα έτη, ΕΤΑΚ για το 2009 οφείλουν 1,28 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι το αναμένουν εδώ και δύο και πλέον χρόνια. Πάντως, τα περισσότερα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ θα είναι μηδενικά, με τα σχετικά έσοδα να μην είναι μεγαλύτερα των 100 εκατ. ευρώ. Το ΕΤΑΚ του 2009 επιβαρύνει άγαμους οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και έγγαμους με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά.

Ο ΦΑΠ του 2010 αφορά πάνω από 100.000 φορολογουμένους, οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου του 2010 κατείχαν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Ο εν λόγω φόρος υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστή 0,1% έως 1% ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας. Αντίστοιχα, αναμένεται και η αποστολή του εκκαθαριστικού του ΦΑΠ για το 2011, που πλέον υπολογίζεται με συντελεστή 0,2% έως 2% ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας και το αφορολόγητο όριο έχει περιοριστεί στα 200.000 ευρώ. Ο ΦΑΠ του 2011 αφορά 600.000 φορολογουμένους, με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η ΓΓΠΣ σχεδιάζει ελέγχους και διασταυρώσεις στα μητρώα των φορολογουμένων και στα ειδικά στοιχεία που έχουν δηλώσει για την επιφάνεια των ακινήτων τους, προκειμένου να εντοπισθούν λάθη ή παραλείψεις που έγιναν στην επιφάνεια βάσει της οποίας φορολογείται το ακίνητο.

Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΓΓΠΣ θα ενταχθούν στοιχεία από τα έντυπα Ε9, το περιουσιολόγιο, το αρχείο της ΔΕΗ, το Κτηματολόγιο και μέσα από τις διασταυρώσεις το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να εντοπίσει περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 λιγότερα τετραγωνικά μέτρα για κατοικίες, διαμερίσματα ή καταστήματα από αυτά που εμφανίζονται στο αρχείο της ΔΕΗ ή αν στη ΔΕΗ τα τ.μ. είναι λιγότερα από αυτά που έχουν δηλωθεί στο Ε9 και πληρώνεται μικρότερο ειδικό τέλος ακινήτων.

Δείγμα πάντως των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελεί και το γεγονός ότι ένας στους τέσσερις επιχείρησε να πουλήσει κάποιο ακίνητο την τελευταία διετία και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία (ποσοστό 8,8%) ή στην αντικειμενική (6,6%). Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι πωλούν πάνω από την αντικειμενική αξία σήμερα είναι μειοψηφία (7,4%).

Πάντως, το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έχει πλήξει καίρια τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ανέφεραν ότι το ποσό που εκταμιεύουν για να πληρώσουν το τέλος αντιστοιχεί σε ένα έως τέσσερα ενοίκια ετησίως. Δηλαδή, έως και το ένα τρίτο των ετήσιων εισοδημάτων απορροφάται από το τέλος ακινήτων, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΑΠ και τα δημοτικά τέλη, αλλά και οι νεότερες χρεώσεις, όπως τα ενεργειακά πιστοποιητικά. Ετσι, τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες δηλώνουν ότι το να διαθέτει κανείς σήμερα ακίνητα για εκμίσθωση είναι ασύμφορο.