“Βλέπουν” επενδύσεις στην Κρήτη, για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών στην Κρήτη.
Επενδυτικά κεφάλαια της τάξης των 10-30 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διατεθούν για την ανάπτυξη τουριστικών παραθεριστικών κατοικιών στην χώρα μας, ενώ η Κρήτη θεωρείται ως πρότυπο για την αγορά δεύτερης κατοικίας να υπολογίζεται ότι το 10%-15% αυτών των κεφαλαίων θα επενδυθούν στο νησί.
Η Ελλάδα και η Κρήτη ειδικότερα τα τελευταία χρόνια αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια δεύτερη κατοικία για παραθερισμό.
Εξάλλου για πρώτη φορά στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό υπάρχει άρθρο για τις σύνθετες και ολοκληρωμένες αναπτύξεις τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού.
Το άρθρο αυτό εισάγει ένα νέο σύγχρονο τουριστικό προϊόν την τουριστική κατοικία στοχεύοντας να αποτελέσει ένα μεσο προώθησης τουρισμού υψηλών προδιαγραφών.
Οπως επισημάνθηκε στα πλαίσια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο για την παραθεριστική κατοικία από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νικηφόρο Λαμπρινό πριν αρκετά χρόνια οι πιο δημοφιλείς προορισμοί ήταν η Ισπανία, η Νότια Γαλλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος όπου δημιουργήθηκαν μόνιμοι οικισμοί για ξένους κυρίως συνταξιούχους αλλά και εργαζόμενους από την βόρεια Ευρώπη.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια σημαντικό κομμάτι αυτών των επενδύσεων έρχεται στην Ελλάδα.
Εκτιμάται ότι στην χώρα μας περίπου 50.000 αλλοδαποί έχουν αποκτήσει κατοικίες υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν 1 εκατομμύριο κατοικίες για να καλυφθεί η ζήτηση που υπάρχει γι’αυτό το προϊον ενώ ειδικός της αγοράς λέει ότι στον προθάλαμο της ελληνικής αγοράς βρίσκονται διεθνή επενδυτικά κεφάλαια της τάξης των 10-30 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται το 10-15% αυτών των κεφαλαίων θα επενδυθούν στην Κρήτη όπου την μεγαλύτερη ζήτηση εως τώρα έχει ο Ν. Χανίων και ακολουθούν οι Ν. Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου.
Οσον αφορά στις μεγάλες επενδύσεις που λέγεται ότι γίνονται αναφέρει ότι μέχρι τώρα δεν έχουν προχωρήσει αλλά βρίσκονται σε επίπεδο συζητήσεων.
“Όντως είπε υπάρχουν Ρώσοι ευρωπαίοι και που αναζητούν μεγάλες εκτάσεις με θέα ή κοντά στη θάλασσα, για αγορά ή μεγάλα ξενοδοχεία 1000 κλινών και άνω όμως όλα βρίσκονται στο στάδιο συζητήσεων”.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νικηφόρος Λαμπρινός παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο για την παραθεριστική κατοικία.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του “οι θερινοί επισκέπτες των διάφορων μεσογειακών προορισμών, προερχόμενοι από τις αποκαλούμενες “δυτικοευρωπαϊκές χώρες”, γνώρισαν και εκτίμησαν το θερμό κλίμα, τον ξεκούραστο τρόπο ζωής και τις ομορφιές του νότου, καθώς επίσης τις χαμηλότερες τιμές στην αγορά κατοικίας και το αρκετά χαμηλότερο κόστος ζωής.
Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν σε μία δυναμική ανάπτυξη της λεγόμενης αγοράς ή δεύτερης κατοικίας που ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια το χρόνο.
Ο πιο δημοφιλής προορισμός ήταν από την αρχή η Ισπανία, που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια με το επιτυχημένο σύνθημα “happy retirement in Spain” ενώ ακολούθησαν η Νότια Γαλλία, Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρος, όπου δημιουργήθηκαν μόνιμοι οικισμοί για ξένους, κυρίως συνταξιούχους αλλά και εργαζόμενους από την βόρεια Ευρώπη.
Τα δεδομένα της Ελλάδας, όπως η γεωγραφική θέση, η ακτογραμμή, ο αλπικός ορεινός όγκος, το κλίμα, η πολιτική σταθερότητα, το γεγονός ότι είναι μέλος της ευρωζώνης προκαλούν έντονο ενδιαφέρον σε Έλληνες και ξένους επενδυτές για συνδιασμένη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη.
Εκτιμάται ότι στην χώρα μας περίπου 50.000 αλλοδαποί έχουν αποκτήσει κατοικίες για χειμερινές ή θερινές διακοπές αγοράζοντας και ανακατασκευάζοντας παλαιά σπίτια.
Η Κρητη θεωρείται ως πρότυπο στην αγορά δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να αναλάβει τον ρόλο υποδοχέα της διαρκούς διογκούμενης ζήτησης για τις κατοικίες αυτές.
Μάλιστα η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, αν λάβουμε υπόψη τα εμφανή σημάδια κορεσμού των αγορών της Ισπανίας και Πορτογαλίας και ότι ο θεσμός αυτός είναι σε πλήρη ωρίμανση, αφού χιλιάδες κατοικίες έχουν αναπτυχθεί γύρω από γήπεδα γκολφ.
Ομως η Ελλάδα σε σύγκριση με τις αγορές δεύτερης κατοικίας της Ευρώπης είναι ακόμη μία αναπτυσσόμενη αγορά, δεν είναι ακόμη ανταγωνιστική, καθώς το θεσμικό πλαίσιο (χωροταξικό, πολεοδομικό, φορολογικό, μισθωτικό, διαχειριστικό), βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα.
Υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν 1 εκατομμύριο κατοικίες προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση που υπάρχει γι’αυτό το προϊόν, ενώ ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι στον προθάλαμο της ελληνικής αγοράς, βρίσκονται διεθνή επενδυτικά κεφάλαια της τάξης των 10 εως 30 δισ. ευρώ”.
Στην εισήγηση του ο κ. Λαμπρινός υπογράμμισε ότι η αειφόρος ανάπτυξη και η περιβαλλοντική αναβάθμιση τονίζονται εξαρχής ως βασικός στόχος αυτού του ειδικού χωροταξικού σχεδίου.
Έτσι η νομοθεσία περί παραθεριστικής-τουριστικής κατοικίας πρέπει να αποφύγει την δημιουργία παραθεριστικών “γκέτο” και την πίεση της λογικής του παραθεριστικού rece estate σε παρθένες περιοχές όπου η τιμή της γης είναι χαμηλή και δεν υπάρχουν οχλήσεις από άμεσους γειτονικούς υποβαθμισμένους χώρους.
Οπως είπε η κλίμακα πρέπει να σεβαστεί τις ιδιαιτερότητες του κάθε γεωργικού χώρου και ιδιαίτερα των νησιωτικών και των παραδοσιακών οικισμών. Εξάλλου στην Κρήτη έχουμε δεδομένη την προοιούσα κακοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος, ενώ σπάνια γίνεται αναφορά σε τέτοια ζητήματα.
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να αποφασίσουμε αν βλέπουμε το περιβάλλον ως εθνική κληρονομιά, ως εθνικό βάρος, ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή ως εμπόδιο. Γιατί ποιος μπορεί να αντιλέγει ότι το φυσικό περιβάλλον της χώρας μαζί με τον πολιτισμό είναι οι πρώτες ύλες του τουρισμού και το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα ότι ο τουρισμός πρέπει να είναι πρεσβευτής της κουλτούρας, του πολιτισμού και των αναφορών του λαού μας”.