42% ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2008
Την περίοδο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης 2008-2014 η πτώση τιμών κατοικιών άγγιξε συνολικά το 36% σε ονομαστικές τιμές και 42% σε πραγματικές.
Παράγοντες της εξέλιξης τιμών των οικιστικών ακινήτων είναι κυρίως το διαθέσιμο εισοδήμα νοικοκυριών, οι δημογραφικές μεταβολές πχ σχετικό μέγεθος των γηραιότερων και των νεότερων γενεών, πληθυσμός, ηλικιακή δομή, τάση για δημιουργία νοικοκυριών, μετανάστευση και τα χαρακτηριστικά του φορολογικού συστήματος.
Επίσης οι μεταβολές στη δημοσιονομική πολιτική και το μη-επαρκές θεσμικό πλαίσιο της αγοράς ακινήτων προκαλούν διακυμάνσεις στις τιμές των ακινήτων. Το μέσο επίπεδο επιτοκίων (σχετιζόμενο με την εξέλιξη του πληθωρισμού), διαμορφώνει το κόστος χρηματοδότησης. Τέλος η διαθεσιμότητα και το κόστος της γης για βελτίωση της ποιότητας του υφιστάμενου αποθέματος κατοικιών, επηρεάζει την προσφορά κατοικιών.
Στην ελληνική αγορά ακινήτων η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί την περίοδο της τρέχουσας κρίσης κάνει τους επενδυτές ακινήτων επιφυλακτικούς στις επενδύσεις τους, λόγω εγγενούς αδυναμίας αναστροφής τέτοιου είδους επενδύσεων.
Την περίοδο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης 2008-2014 η πτώση τιμών κατοικιών άγγιξε συνολικά το 36% σε ονομαστικές τιμές και 42% σε πραγματικές. Ειδικότερα η πτώση τιμών κατοικιών το έτος 2014 έναντι του 2013 ήταν 7.5%. Στην Αττική η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τον πανελλαδικό Μ.Ο και έφτασε το 9.1%. Το 2014 η μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών, η μονιμοποίηση του φόρου επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας, αλλά και η χορήγηση στεγαστικών δανείων με το σταγονόμετρο πίεσαν την κτηματαγορά. Παρόλα αυτά η προστασία που δίνεται στην πλειονότητα των δανειοληπτών, αλλά και το σχετικό πάγωμα των συναλλαγών (πτώση αριθμού συναλλαγών 33% το 2014 έναντι 21% το 2013) συγκράτησαν τις τιμές το 2014 έναντι των προηγούμενων ετών (στοιχεία ΤτΕ, Φεβ. 2015).
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την ζοφερή εικόνα της αγοράς οικιστικών ακινήτων την περίοδο της οικονομικής κρίσης και ειδικά τα έτη 2012 (πτώση τιμών 12%) και 2013 (-11%). Στην ελληνική αγορά κατοικιών όπου παραδοσιακά η ιδιοκατοίκηση κυριαρχεί (ποσοστό 80%) η πτώση των τιμών της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας επηρεάζει γενικότερα και την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών με ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ - Ηλεκτρονικός Μηχανικός - MBA